Kazakh intelligentsia and the quest for egalitarianism, 1917-1927
Kazak entelijensiyası ve eşitlik mücadelesi, 1917-1927
  1. Tez No: 666060
  2. Yazar: NURZHAN TUSTİKBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR İŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eşitlik, Eşitsizlik, Kazak Entelijensiya, Sovyet Kazakistan, Çarlık mirası, Egalitarianism, Inequality, Kazakh intelligentsia, Soviet Kazakhstan, Tsarist legacy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Çok uluslu imperatorluğun içinde, Rus Çarlığı Ruslarla Rus olmayan ve Ortodoks olmayan halklar arasındaki eşitsizliği kurumsallaştırmıştır. 20.yüzyılın başında ülke, sınır bölgelerinden aktörlerin de katılımını içeren radikal bir dönüşüm geçirmiştir. Bu tez, çevrenin (periphery) etkisini öne çıkararak, Sovyet Kazakistanı'nın 1917-1927 yılları arasında inşasının siyasi tarihini, yerel Kazak siyasetçiler perspektifinden incelemektedir. Esas soru, Kazak entelektüellerin, Sovyet projesine neden ilgi gösterdikleridir. Yerel elitin belgelerine dayanan temel argüman, Kazak siyasi nizamı Rusya içerisinde eşit bir pozisyona ulaşma çabası gösterdiğidir. Bu çaba, onların Sovyet projesine gösterdikleri ilginin belirleyici faktörü olmuştur. Eşitlik mücadelesi bilhassa üç boyutta ortaya çıkmıştır. Ilk olarak, entelijensiya, çok uluslu bir devlette yerli halk için eşit haklar ve eşit temsil için mücadele etmiştir. Bu, onların Sovyet gücünü kabul etmelerinin ana faktörü olmuştur. İkinci boyut, Çarlık mirasını aşma, yani baskın ve ezilen milletler arasındaki tarihsel eşitsizliği ortadan kaldırma ve bu sayede hakiki eşitliği sağlama gayretidir. Son boyut, Kazak devlet adamlarının, Kazak toplumunu eşitlikçi ilkelerle uyumlu biçimde dönüştürme fikirlerine odaklanmaktadır. Eğitimin yaygınlaşması ve toplumun sınıfsal yeniden yapılanmasına özel önem verilmiş, bu da Sovyet çağdaşlık modeliyle örtüşmüştür. Bu boyut ayrıca, Merkezi Parti'nin 1920'lerin ortasında, yerel devlet adamlarının muhafazakar ya da milliyetçi güç olduğun yorumuna da karşı çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Within its multiethnic empire, Tsarist Russia institutionalized the inequality between Russians and non-Orthodox, non-Russian peoples. At the beginning of the 20th century, the country was undergoing radical political transformations that included the participation of actors from the borderlands. By bringing to the fore the voice from the periphery, this thesis examines the political history of making Soviet Kazakhstan between 1917 and 1927 from the perspective of the local Kazakh politicians. The central question is why Kazakh intellectuals engaged with the Soviet project. Based on the documents of the local elite, the main argument is that the Kazakh political establishment strived to achieve an egalitarian position within Russia, which became an essential determinant for their engagement with the Soviet project. Specifically, the struggle for equality occurred in three dimensions. Firstly, the intelligentsia strove to achieve equal rights for the indigenous population and equal representation within the multiethnic state. This became the determining factor in their acceptance of the Soviet power. The second dimension was an effort to overcome the Tsarist legacy – that is, to eliminate the historical inequality between dominant and oppressed nations and thereby ensure actual equality. The last dimension focuses on Kazakh statesmen's ideas to transform the Kazakh society in conformity with egalitarian principles. Specifically, the emphasis lies in the spread of education and class restructuring of society, which corresponded to the Soviet project. This latter dimension would also challenge the Central Party's interpretation in the mid-1920s that the local statesmen were either a conservative or nationalist force.