Musavver Terakki (İkinci Sene) inceleme-tahlili dizin-seçilmiş metinler
Musavver Terakki (Second Year) review-analytical index-selected texts
  1. Tez No: 666064
  2. Yazar: BETÜL ATAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Musavver Terakki, süreli yayın, Kirkor Faik, Müstecâbizade İsmet, I. Meşrutiyet, Musavver Terakki, periodical publication, Kirkor Faik, Müstecâbizade İsmet, 1st Constitutional Period
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 479
Özet
Süreli yayınlar, bir milletin sosyal ve siyasal yapısını, sanat anlayışını, bilhassa dil ve kültürünü sayfalarında saklayan belgelerdir. I. Meşrutiyet Dönemi'nde yayın hayatına giren tüm dergiler, dönemin şartları sebebiyle siyasî konulardan uzak kalmıştır. Bu sebeple, bu dönem dergileri özel olarak incelenmelidir. I. Meşrutiyet Dönemi'nde çıkan uzun soluklu dergilerden biri de imtiyaz sahibi Kirkor Faik olan Musavver Terakki dergisidir. Musavver Terakki, 1897 yılında yayın hayatına başlamış, 11 yıl boyunca yayımlanmıştır. Bu süreçte, çok defa sermuharrir değişikliğine gidilmiş, fen ve edebiyat alanlarında pek çok edip tarafından yazılar yayımlanmıştır. Devrin edebiyat anlayışıyla ilgili fikir ve bilgi edinilebilmesi için incelenmesi gereken önemli bir yayın organıdır. Bu çalışmada, Musavver Terakki dergisinin ikinci yılında (1898-1899) çıkarılan 1-52. sayıları ele alınmıştır. 1. ve 11. sayılar arasında Andelip (Faik Esat), 12. ve 52. sayılar arasında Müstecâbizade İsmet sermuharrirliğinde çıkarılan dergi, hem içerik hem de şekil özellikleri bakımından ilk yılında çıkarılan 50 sayıdan farklılık arz etmektedir. Dergi incelenmeden önce Tanzimat Dönemi ve I. Meşrutiyet Dönemi siyasî, edebî ve basın hayatı bakımından incelenmiştir. Sonra ise derginin şekil özellikleri incelenmiş ve dergi içeriği hakkında malumat verilmiştir. Ayrıca dergide yazısı bulunan yazarların biyografisi verilmiştir. Dergideki yazılar hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi amaçlanarak sırasıyla; sayılarına göre, yazar adına göre ve konu ve türlerine göre tahlili dizin yapılmıştır. Hem I. Meşrutiyet Dönemi'ni yansıtması hem de Musavver Terakki'nin edebî anlayışı bakımından önem arz eden metinler seçilerek Latin alfabesine aktarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Periodical publications were documents that preserve the social and political structure, sense of art, and especially, language and culture of a nation. All journals that were published during the 1st Constitutional Period did not intervene with the political issues due to the circumstances of the period. For this reason, journals of this period must be meticulously examined. One of the longwinded journals published in the 1st Constitutional Period is Musavver Terakki, whose franchisee was Kirkor Faik. Musavver Terakki was first founded in 1897 and continued to be published for 11 years. During its publication, its lead writers were often changed, and many articles were published in the field of science and literature by various litterateurs. It was a significant publication that needs to be examined to have an overview and information on the literary aspects of the period. In this study, 1-52 issues, published in the second year of Musavver Terakki (1898-1899), would be examined. The journal, published by lead writer Andelip (Faik Esat) for 1-11 issues and by lead writer Müstecâbizade İsmet for 12-52 issues, differs from its initial 50 issue publication in the first year in terms of both content and form. Before analyzing the magazine, the Reorganizations Period and the First Constitutional Period were examined in terms of political, literary and media life. Then, the features of the magazine were examined and information was given about the journal content. In addition, the biographies of the authors who have articles in the journal are given. In order to give detailed information about the articles in the journal, an index was made according to the number, the name of the author, and the subject and type, respectively The content that was significant in terms of both reflecting the 1st Constitutional Period and the literary sense of Musavver Terakki would be selected and translated to the Latin Alphabet.