Musavver Terakki (Altıncı Sene) inceleme-tahlili dizin-seçilmiş metinler
Musavver Terakki (Sixth Year) review-analytical index-selected text
  1. Tez No: 666159
  2. Yazar: YAKUP AVCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Musavver Terakki, Kirkor Faik, İskeçeli Mehmet Sıtkı, I. Meşrutiyet Dönemi, Türk Basın Hayatı, Musavver Terakki, Kirkor Faik, İskeçeli Mehmet Sıtkı, I. Constitutional Period, Turkish Press Life
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 347
Özet
I. Meşrutiyet Dönemi'nin ilk yıllarında gerçekleşen gerek padişah değişimleri gerek Kanunuesasi'nin ilanı ile Meclis-i Mebusanın açılışı ve gerekse de 93 Harbi sonucunda anayasanın askıya alınıp meclisin kapatılması, Osmanlı Devleti adına kısa süreçte önemli olayların yaşandığı bir dönem olmuştur. Siyasi ve sosyal hayattan bağımsız olarak düşünülemeyecek olan edebiyat ve basın hayatı da bu kısa süreçten hâliyle etkilenmiştir. Çalışmanın konusu olan Musavver Terakki dergisinin imtiyaz sahibi Kirkor Faik olup bu dergi ilk olarak 1897 yılında yayın hayatına girmiş ve 1908 yılında yayın hayatına son verinceye kadar 11 yıl basın hayatına hizmet etmiştir. Toplamda 11 yıl Türk basın hayatında varlığını sürdüren Musavver Terakki'nin, bu çalışmada altıncı senesini ihtiva eden 9 Mart 1903-7 Nisan 1904 tarihleri arasında yayımlanan 1-48 sayıları incelemeye tabi tutulmuştur. Musavver Terakki dergisi çalışma içerisinde üç ana başlık altında ele alınmıştır. Bu ana başlıklardan ilki olan“İnceleme”kısmında derginin yayın politikası, şekil özellikleri ve muhtevası hakkında bir takım bilgiler verilip derginin I. Meşrutiyet Dönemi içerisindeki yeri ve durumu tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci ana başlığını oluşturan“Tahlili Dizin”kısmında ise ileride yapılacak olan çalışmalara ışık tutması babında derginin sayılara göre sistematik, alfabetik ve konularına göre ayrılan üç farklı dizini yapılmıştır. Üçüncü ve son ana başlık“Seçilmiş Metinler”olup bu kısımda ise önemli görülen bazı metinlerin Latin harflerine aktarımına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The developments which occurred during the first years of I. Constitutional Period such as the alternation of sultans, necessarily announcement of I. Constitutional Law, the opening of Meclis-i Mebusan (The Chamber of Deputies), and the suspension of the constitution (basic law) as a consequence of The 93 War (Also known as the war between Ottomans and Russia in 1877-1878, that was an important period which consists of critical incidents came into existence in a short time. The life of literature and media which cannot be considered as independent from political and social life had been influenced by this short process. Musavver Terakki, as the subject of study, was licensed by Kirkor Faik who has firstly published the journal in 1897, continuing following 11 years until it was over in 1908. Musavver Terakki, which existed 11 years in press life, became subject to this study and its issues of 1-48 that were published in its sixth year between 9th March 1903-7th April 1904. The Journal of Musavver Terakki is covered under three major topics in this study. Firstly, in the examination part, a set of knowledge about publication policy, formal properties, and content of the journal is given, and then both the position and status of the journal in the I. Constitutional Period is tried to be determined. Secondly, in the part of the dissection of the index, three different indexes of the journal have been generated that are divided into chapters based on a systematical, alphabetical, and content order which is aimed to shed light on future studies. Thirdly and lastly, in the selected text parts; there is the translation of Latin letters that are included.