Transtimpanik gentamisin ablasyon tedavisi uygulanan tek taraflı meniere hastalarında, tinnitus retraining terapinin ikincil semptom olan tinnitus şikayetine etkisi
The effect of tinnitus retraining therapy on tinnitus complaint which is a second symptom of transtympanic gentamy in single-sided meniere patients with ablation therapy
- Tez No: 666069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SÜRMELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Meniere, Transtympanic gentamicin ablation, TRT
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Meniere hastalarındaki tinnitus genellikle şiddetlidir ve yoğunluğu zamanla artar. Tinnitus, hastalığın erken evrelerinde düşük frekanslarda görülürken hastalığın ilerleyen safhalarında yüksek frekanslarda da hissedilmektedir. Rutin medikal tedaviye cevap vermeyen tek taraflı Meniere hastalarında, cerrahi tedavi öncesi transtimpanik gentamisin ablasyon tedavisi etkili bir tedavi seçeneğidir. Gentamisin tedavisi, Meniere hastalığında başarılı vertigo kontrolü sağlamasının ardından; tinnitus hastalar tarafından daha belirgin ve rahatsız edici olarak algılanmaktadır. Tüm tinnitus hastaları için danışmanlık içeren tinnitus tedavi yöntemleri etkili olsa da, özellikle Meniere hastaları için daha etkili olduğu düşünülmektedir. Bizde çalışmamızda, habitüasyonu teşvik etmek ve tinnitusun kişide yarattığı rahatsızlığı ve farkındalığı azaltmak için danışmanlık ve akustik terapiyi birleştiren popüler bir terapi yöntemi olan Tinnitus Retraining Terapi (TRT)' nin etkinliğini transtimpanik gentamisin ablasyonu yapılan Meniere hastalarında araştırmayı amaçladık. MATERYAL VE METOD: Çalışmaya tek taraflı medikal tedaviye yanıt vermeyen en az 6 ay önce transtimpanik gentamisin ablasyonu yapılan 23 hasta ile başlandı. Ancak çalışma 15 hasta ile tamamlanabildi. Tüm hastaların otolojik muayeneleri yapıldıktan sonra ayrıntılı anamnezleri alındı. Daha sonra hastaların odyolojik ve psikoakustik değerlendirmeleri yapıldı. İlk görüşme için 15 dakika olan danışmanlık hizmeti sırasında hastalar bilgilendirildi. Hastalara Tinnitus Handikap Anketi (THA) ve Beck Depresyon Anketi (BDA) doldurtuldu. Ses terapisi için hastaların sosyokültürel tercihlerine uygun olacak şekilde seçtikleri müziklere, ölçülen tinnitus frekansından oluşturulan dar band gürültü karıştırılarak elde edilen akustik uyaran kayıtları günde 6 saat süre ile dinlemeleri için mp3 çalma özelliği olan telefonlarına yüklendi. Hastalara tedavilerinin birinci, üçüncü ve altıncı ay kontrollerinde 5 dakikalık danışmanlık hizmeti verildi. Her bir kontrolde odyolojik ve psikoakustik testleri uygulandı ve aynı zamanda THA ve BDA doldurtuldu. BULGULAR: Hastalar TRT öncesi ve sonrası birinci, üçüncü ve altıncı aylarda değerlendirildi. Tinnitus şiddet ve frekansı açısından anlamlı değişiklik saptanmadı. Aynı şekilde tinnitusun psikoakustik parametrelerinde (rezidüel inhibisyon, mimimal maskeleme seviyesi) istatiksel olarak anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Hastaların THA ve BDA değerleri açısından değerlendirildiğinde; THA skorlarında tedavi öncesi ve sonrası kontrol grupları arasında istatiksel olarak anlamlı gerileme saptanmasına rağmen BDA skorları açısından anlamlı bir değişikliğe rastlanmadı. THA ve BDA arasındaki ilişki incelendiğinde, THA ve BDA skorları arasında istatiksel olarak orta derecede pozitif korelasyon tespit edildi. SONUÇLAR: Sonuç olarak, TRT transtimpanik gentamisin yapılan tek taraflı meniere hastalarında THA skorlarında anlamlı düşüş sağladığından, invaziv olmamasıyla ve hastaların cep telefonları aracılığıyla kolaylıkla uygulabilir olmasıyla tinnitus tedavisinde önerilmektedir. Anahtar Kelimeler : Meniere, Transtimpanik gentamisin ablasyonu, TRT
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: Tinnitus intensity in Meniere's patients is usually severe and increases with time. While tinnitus frequency is at low frequency in the early stages of the disease, it becomes high frequent type in the advanced stages of the disease. Transtympanic gentamicin ablation therapy is an effective treatment option for unilateral Meniere patients who do not respond to routine medical treatment before surgical treatment. After the gentamicin treatment provides successful vertigo control in Meniere's disease; tinnitus is perceived as more prominent and disturbing by patients. Although tinnitus treatment methods including counseling are found effective for all tinnitus patients, it is thought to be more effective especially for Meniere patients. In our study, we aimed to study the effectiveness of Tinnitus Retraining Therapy (TRT), which is a popular therapy method that combines counseling and acoustic therapy, in Meniere patients who underwent transtympanic gentamicin ablation to encourage habituation and reduce the discomfort and perception caused by tinnitus. MATERIALS AND METHODS: The study was started with 23 patients who did not respond to unilateral medical therapy and had transtympanic gentamicin ablation at least 6 months ago. However, the study could be completed with 15 patients. Detailed anamnesis of all patients were taken after otological examinations. Then, audiological and psychoacoustic evaluations of the patients were performed. The patients were informed during the counseling period, which was 15 minutes for the first interview. Tinnitus Handicap Questionnaire (THQ) and Beck Depression Questionnaire (BDQ) were filled out. For sound therapy, the acoustic stimulus recordings obtained by mixing the narrow band noise created from the measured tinnitus frequency to the music selected according to the sociocultural preferences of the patients were uploaded to their phones with mp3 playing feature for 6 hours a day. The patients were given a 5-minute consultancy service during the first, third and sixth month controls of their treatment. Audiological and psychoacoustic tests were applied at each control and at the same time, and THQ and BDQ were filled out. RESULTS: The patients were evaluated before and after TRT in the first, third and sixth months. There was no significant difference between the pre treatment and post treatment first, third and sixth visits in terms of tinnitus intensity and frequency. Likewise, no statistically significant change was found in the psychoacoustic parameters of tinnitus (residual inhibition, minimal masking level). When the patients were evaluated in terms of THQ and BDQ values; although there was a statistically significant decrease in THQ scores between the control groups before and after the treatment, there was no significant change in BDQ scores. When the relationship between THQ and BDQ was examined, a statistically moderate positive correlation was found between THQ and BDQ scores. CONCLUSIONS: As a result, TRT is recommended in the treatment of tinnitus, as it provides a significant decrease in THQ scores in unilateral meniere patients treated with transtympanic gentamicin, it is not invasive and can be easily administered via mobile phones.