Deneysel efüzyonlu otitis mediada metilprednizolon, montelukast ve indometazinin antienflamatuar etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of antiinflammatory effect of methilprednisolone, montelukast and indomethasine in experimental otitis media with effusion
- Tez No: 192312
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAT YARIKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, steroid, enflamasyon61, Otitis media with effusion, steroid, enflammation62
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETEfüzyonlu otitis media (EOM), orta kulakta sıvı birikmesidir. Kliniği vekomplikasyonları açısından tedavisi önem arzeder. Biz bu çalışmamızdaindometazin, montelukast ve metilprednizolonun EOM'de antienflamatuar süreceetkilerini, ratlarda oluşturulan deneysel efüzyonda submukozal nötrofil birikimlerinideğerlendirerek araştırdık.Çalışmada ağırlıkları 310-370 gram arasında değişen (334.9 ± 18.4) 40 adetWistar albino erkek rat kullanıldı. Transtimpanik histamin enjeksiyonu ile efüzyonoluşturulmaya çalışıldı. Efüzyonun oluşup oluşmadığı otomikroskopik muayene vetimpanometrik inceleme ile kontrol edildi. Orta kulaklarında efüzyon oluşan toplam37 rat 4 gruba ayrıldı. Birinci gruptakilere 1 mg/kg dozunda intraperitoneal olarakmetilprednizolon verildi. İkinci gruba 1 mg/kg dozunda gastrik tüp ile montelukastverildi. Üçüncü gruba 10 mg/kg dozunda gastrik tüp ile indometazin ve dördüncügruba intraperitoneal salin solüsyonu (Kontrol grubu) verildi. Tedaviler 10 gün süreile verildi. Tedavi sonrası ratların timpanik bullaları çıkarılarak patolojik incelemesiyapıldı. Patolojik incelemede orta kulak submukozasında biriken nötrofil lökositlersayılarak ortalamaları alındı.Metilprednizolon verilen grupta ortalama submukozal nötrofil sayısı24.6±8.1, montelukast verilen grupta ortalama nötrofil sayısı 54.1±6.2, indometazinverilen grupta ortalama nötrofil sayısı 52.3±7.3 ve salin verilen grupta ortalamanötrofil sayısı 55.7±8.3 olarak bulundu. Metilprednizolon verilen grupta tespit edilennötrofil sayıları tek tek karşılaştırıldığında, diğer bütün gruplardan anlamlı derecededaha az bulundu (p: 0.00). Montelukast verilen grubun nötrofil sayıları hemindometazin verilen gruptan hem de kontrol grubundan anlamlı derecede farkı yoktu(sırasıyla p: 0.21 ve p: 0.78) ve metilprednizolon verilen gruptan anlamlı derecedeyüksekti. Kontrol grubu ile indometazin verilen grup arasında anlamlı fark yoktu (p:0.18).Sonuç olarak kortikosteroidler, enflamatuar sürecin en önemli hücresi olannötrofil lökositlerin submukozal infiltrasyonunu azaltmaktadır. Bu etkisi EOMtedavisinde yararlı olabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYOtitis media with effusion (OME) is the accumulation of fluid in middle ear.The therapy is of importance in the aspect of clinical manifestations andcomplications. In this study; we evaluated the effects of indomethacine, montelukastand methilprednisolone in OME by investigating the neutrophil accumulation in theexperimental effusion in rats.In the study, 40 Wistar albino rats of which the weights ranged between310-370 gram were used. Effusion has been created by transtympanic histamineinjection. The existence of effusion was checked by otomicroscopic examination andtympanometric investigation. Thirty-seven rats with effusion were divided into 4groups. In the first group, 1mg/kg intraperitoneal methylprednisolone wasadministered. In the second group, 1mg/kg montelukast was administered via gastrictube. In the third group, 10mg/kg indomethasine and intraperitoneal saline solutionwere given in the fourth (control) group. All medications have been administered for10 days. Following treatment tympanic bulla of the rats were removed andhistopathologic examination were done. In the histopathological examination, theneutophil leukocytes accumulated in the middle ear submucosa were counted.The mean numbers of submucosal neutrophils in the methylprednisolonegroup, montelukast group, indomethazine group, and saline group are 24.6±8.1,54.1±6.2, 52.3±7.3, 55.7±8.3, respectively. When the neutrophil numbers inmethylprednisolone were compared with the remaining groups, it was found that theneutrophil numbers were significantly lower (p: 0.00). When the number ofneutrophil numbers in the montelucast group was compared with indomethazine andcontrol group, there was no significant difference (respectively p: 0.21 and p: 0.78).There was no significant difference between control and indomethazine group (p:0.18).Consequently, corticosteroid reduces the submucosal infiltration of theneutrophil leukocytes which are the most evident cell of inflammatory process. Thisinfluence may be beneficial in the treatment of EOM