Veratrum album bitkisinden saflaştırılan jervin'in varikosel oluşturulan rat modelinde testis dokusunda meydana gelen değişimler üzerindeki etkisinin incelenmesi
Examination the effect of jervin purified from the veratrum album on changes in testicular tissue of varicocele induced rats
- Tez No: 666132
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİT ALİ BİNGÖL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Jervin, p53, Testes, TNF-α, Varicocele, Jervin, p53, Testes, TNF-α, Varicocele
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada varikosel rat modelinde veratrum album bitkisinden izole edilen jervin'in testis dokusu üzerindeki etkilerinin histolojik, immunohistokimyasal, biyokimyasal ve moleküler yöntemler kullanılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Deney hayvanı olarak 8 haftalık Sprague Dawley cinsi, ortalama ağırlıkları 180-200 g olan 40 adet erkek rat kullandı. Deney hayvanları rastgele 6 gruba ayrıldı; kontrol, sham, sağlıklı+jervin (10 mg/kg), varikosel, varikosel+jervin (5 mg/kg), varikosel+jervin (10 mg/kg)'dır. Hayvanlarda varikosel rat modeli oluşturuldu ve suda çözdürülmüş jervin 4 hafta boyunca jervin gruplarındaki deney hayvanlarına gavaj yoluyla verildi. Sol testis disseke edilip, eksize edildikten sonra histolojik, biyokimyasal ve Real Time-PCR incelemeler için dokular alındı. Alınan dokular üç parçaya ayrıldı. Her bir dokunun bir parçası histolojik incelemeler için % 10'luk formaline alındı. Biyokimyasal ve Real Time-PCR çalışmaları için ayrılan doku parçaları -80 °C saklandı. Gruplar arasında yapılan karşılaştırmalarda canlı ve testis ağırlıkları bakımından bir fark tespit edilmedi. Kontrol, sham ve sağlıklı+jervin (10 mg/kg) gruplarında seminifer tübül yapısı normal görünümdeyken varikosel grubu ve varikosel jervin gruplarında seminifer tübül yapılarında bozulmalar olduğu gözlendi. Kontrol, sham ve sağlıklı+jervin (10 mg/kg) gruplarında intersitisiyel alanda bulunan kan damalarının duvarında güçlü PAS pozitif reaksiyon gözlenirken, Leydig hücrelerinin sitoplazmalarında zayıf PAS pozitif reaksiyon gözlendi. Varikosel+jervin (10mg/kg) grubunda peritübüler interstisyel alanda, bazal membranda ve spermatogenez aşamasındaki germ hücrelerinde PAS reaksiyonu kontrol grubuna benzer düzeydeydi. Masson trikrome boyamada varikosel grubunda kan damarları duvarında, tunika albugineada ve seminifer tübül duvarında kolajenin diğer gruplara göre arttığı görüldü. Gruplar arasında sperm morfometrik ölçüm sonuçları benzerken sperm baş ve kuyruk anomalileri bakımından farklılık olduğu görüldü. TNF-α immunoreaktivitesinin varikosel grubunda daha güçlü olduğu görüldü. Biyokimyasal olarak varikosel grubunda kontrol grubuna göre SOD enzim aktivitesinin düşük CAT enzim aktivitesinin yüksek olduğu görüldü. Gruplar arasında Real Time-PCR bulgularına göre hem TNF-α hem de p53 ekspresyon seviyelerinde anlamlı fark tespit edildi. Jervinin varikoselde sperm anormalitesi üzerindeki iyileştirici etkisi, testis dokusundaki antiinflamatuvar ve antioksidan düzenleyici etkileri bulunmakla birlikte p53 üzerindeki inhibe edici etkiye sahip olduğu tespit edildi. Jervinin, varikoselden kaynaklı sperm anormalitesi üzerinde iyileştirici bir etkiye, testis dokusunda ise antiinflamatuvar ve antioksidan düzenleyici etkilere sahip olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the effects of jervin, which was isolated from Veratrum album, on testicular tissue obtained from induced varicocele rats by using histological, immunohistochemical, biochemical and molecular techniques. In this experimental study, 40 male Sprague Dawley rats of 8-week-old with an average weight of 180-200 g were used. Animals were randomly divided into 6 groups; control, sham, healthy+jervin (10 mg/kg), varicocele, varicocele+jervin (5 mg/kg) and varicocele+jervin (10 mg/kg). In varicocele groups varicocele was surgically induced. Then jervin dissolved in water and this solution was given to animals in the jervin groups via gavage for 4 weeks. After the left testes were dissected and excised, tissues were divided into three parts for histological, biochemical and Real Time-PCR examinations. A piece of each tissue was taken into %10 formalin for histological examintion. The other tissue pieces for biochemical and Real Time-PCR studies were stored at -80 °C. No difference was found in terms of body weight and testicular weights among groups. It was observed that seminiferous tubules were normal in the control, sham and healthy+jervin (10 mg/kg) groups but it was found that seminiferous tubules were destroyed in the varicocele and varicocele+jervin groups. In the wall of blood vessels in the interstitial tissue of testis in the control, sham and healthy+jervin (10 mg/kg) groups was observed a strong PAS reaction, while a weak PAS reaction was observed in the cytoplasm of Leydig cells. PAS reaction in the interstitial area, basement membrane and germinal epithelium in the varikosel+jervin (10mg/kg) group was similar to that of the control group. In Masson trichrome staining, collagen amount increased in the wall of the blood vessels, tunica albuginea and basement membrane of seminiferous tubules in varicocele group compared to other groups. Morphometric results of sperm were similar among groups but there was a difference among groups in terms of head and tail anomalies in sperms. TNF-α immunoreactivity was stronger in the varicocele group than that of others. It was found that SOD activity was decreased and CAT activity was increased in varicocele group compared to the control group. It was determined that there was a difference among groups in terms of TNF-α and p53 expression levels which obtained by Real Time PCR. Jervin has an effect decreasing number of abnormal sperms in varicocele and has effect regulating anti-inflammatory and antioxidant activity, but it was determined that it has also an inhibitory effect on p53.