Sağlık problemleri nedeniyle evlerinden çıkamayan yaşlılar ile yaşamevlerinden faydalanan yaşlıların umutsuzluk, depresyon ve sosyal algı düzeylerinin karşılaştırılması: Beşiktaş ilçesi örneği
Comparison of depression, hopelesness and percieved social support levels of old people who are homebound due to health problems and those wo are benefitting from social centers: Besiktas district example
  1. Tez No: 666140
  2. Yazar: LÜTFİYE BEGÜM TABAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Depresyon, Umutsuzluk, Sosyal Destek Algısı, Geriatrics, Depression, Hopelessness, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Yaşlı nüfus, Dünya'da ve Türkiye'deki nüfus projeksiyonlarına bakıldığında her geçen sene giderek artmaktadır. Yaşlılık, yaşamın doğal bir süreci olsa da birçok alanda kayıplar dönemi olarak tanımlanmaktadır. Araştırma, yaşlılık döneminde sosyal olarak aktif olan ve olmayan yaşlıların algıladıkları sosyal desteğin, depresyon ve umutsuzluk düzeylerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırma, Beşiktaş Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü'ne bağlı Etiler ve Ulus Yaşamevleri'nden faydalanan 70 yaşlı ile aynı müdürlüğün Esenlik ve Dost Eller Mutfak Hizmetleri'nden yararlanan 70 yaşlı ile yapılmıştır. Araştırmaya katılan 140 yaşlıya, Demografik Bilgi Formu, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Geriatrik Depresyon Ölçeği (GDÖ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ile WHOQOL-OLD / Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği Yaşlı Modülü uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, Etiler ve Ulus Yaşamevleri'nden faydalanan yaşlıların depresyon ve umutsuzluk düzeylerinin, evlerinden çıkmayan yaşlılara oranla daha düşük olduğu; sosyal destek algılarının ise evlerinden çıkmayan yaşlılarla karşılaştırıldığında daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Elderly population has been increasing in the World and Turkey, according to the demographic projections. Geriatrics is a natural phase of a life however it is associated with period of losses in a wide range of areas. This research has been conducted in order to determine levels of perceived social support, depression and hopelessness among old individuals who are socially active and those who are not. Total of 70 old individuals who are benefitting from services of Municipality of Besiktas Social Aid Affairs, Etiler and Ulus Social Centers and 70 old individuals who are benefitting from well-being and catering services have participated to this research. Demographics Information form, Beck Hopelessness Scale, Geriatrics Depression Scale(GDS), Multi Dimensional Perceived Social Support and World Health Organization Life Quality Scale – Geriatrics Module has been applied to 140 old individuals who have participated to the study. As a result of this paper, outcome indicates that those individuals who are benefitting from Etiler and Ulus Social centers' services; depression and hopelessness levels are lower, perceived social support is higher than those individuals who are no benefitting from those services.