Doğu Akdeniz ve Asya medeniyetlerinin Ortaçağ İngiliz edebiyatına tesiri: Chaucer'ın Canterbury Hikâyeleri
The influences of the Levantine Mediterranean and the Asian civilizations on the Medieval English literature: Chaucer's Canterbury Tales
  1. Tez No: 666187
  2. Yazar: OĞULCAN ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARDA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: 14. Yüzyıl, İngiliz Edebiyatı, Ortaçağ Avrupa Edebiyatı, Doğu Akdeniz, Ortaçağlı Asyalılar, 14th century, English Literatüre, Medieval European Literatüre, Eastern Mediterranean, Chaucer Les Contes de Canterbııry est une ceuvre poetique, composee par GeofFrey Chaucer au XIVe siecle, ayant ete ecrite en moyen-anglais
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Ortaçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Canterbury Hikâyeleri Geoffrey Chaucer tarafından 14. yy'da yazılmış manzum bir eserdir; Orta İngilizce dilinde yazılmış olup, İngiliz edebiyatının klasikleri arasında yer alır. Çerçeve-anlatım ile birbiri ardına anlatılan bir dizi hikâyeden meydana gelen bu eserin ele aldığı mekanlar Britanya adası ile sınırlı değildir. Öyle ki, eserde hikâyeler Güney Anadolu, Suriye ve İskenderiye'nin de yer aldığı Doğu Akdeniz coğrafyasına ve daha doğuda kalan Tatar, Moğol, İskit ve diğer Türk kültürlerinin bulunduğu Asya coğrafyasına da taşınmıştır. Canterbury Hikâyeleri'ni meydana getiren kısımlar dikkatle incelendiğinde eserin Doğu Akdeniz ve Asya medeniyetlerine temas eden birçok noktaya sahip olduğu, Antalya, İskenderiye, Suriye ve Anadolu'da vuku bulan tarihî meseleleri kaynak olarak ele aldığı ve eserin muassırları olan 14. yy Avrupa ve İngiliz edebiyatının da aynı şekilde bu coğrafyalardan gelen motifleri taşıdığı görülür. Bu çalışmanın hedefi evvela Canterbury Hikâyeleri'nin saniyen ise 14. yy Avrupa ve bilhassa İngiliz edebiyatının mezkur Doğu Akdeniz ve Asya medeniyetlerinin ne şekilde tesiri altında kaldığını göstermektir. Avrupa ve bilhassa İngiliz edebiyatından başlayarak Canterbury Hikâyeleri'nde yer alan Doğu Akdeniz motiflerinin tespit edilerek kaynakları ile beraber ortaya konulması çalışmanın özgün değerleri arasındadır.
Özet (Çeviri)
The Canterbury Tales is a poetic work composed by Geoffrey Chaucer in the 14th century, written in the Middle English tongue; the work is among the English literatüre classics. The setting of place utilized by this work using the frame-narrative is not limited with the Great Britain. On the contrary, the tales studied also refer to the region today known as Levantine Mediterranean or Eastern Mediterranean which are composed of the smaller regions of Southern Anatolia, Syria and Alexandria as well as beyond this the region of Asia where the Tartar, Mongol, Scythian, and other Turkic cultures are found. Investigating the parts composing The Canterbury Tales carefully, it is seen that Chaucer's work has various points connecting with the Eastern Mediterranean and the Asian civilizations. Moreover, it takes the historical events experienced in Antalya, Alexandria, Syria and Anatolia. Hence, in the same way, 14th century European and English texts convey the patterns and motifs of the regions mentioned above. This study aims to reveal how the Eastern Mediterranean and the Asian civilizations have influenced The Canterbury Tales. Also, the European, and with more accent, the English literatüre of the 14th century. This study's research method belongs to the qualitative research tradition, namely, textual analysis, etymological research, and document analysis. The theoretical framework structured for this study is based on hermeneutics. Starting with the European and especially the English literatüre to fınd and locate the cultural motifs belonging to the Eastern Mediterranean cultures in The Canterbury Tales is the original cause of this study.