1980 sonrası Türk edebiyatında bilimkurgu romanları üzerine bir inceleme
An investigation on science fiction romans in Turkish literature after 1980
- Tez No: 666222
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÇETİN BAYCANLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bilimkurgu, alt tür, bilim, teknoloji, Türk edebiyatı, Science fiction, sub-genre, science, technology, Turkish literature
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 298
Özet
Bu çalışmada 1980 sonrasında Türk edebiyatında yayımlanmış bilimkurgu romanları ele alınmıştır. Bilimkurgunun Türk edebiyatında ortaya çıkışı, gelişimi hakkında bilgi verilmiş, yayımlanmış bilimkurgu romanları alt türler açısından değerlendirilerek bilimkurgunun 1980 sonrasında Türk edebiyatındaki gelişim süreci ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma, 5 bölümden oluşmuştur. İlk bölümde yer alan Giriş'in ardından; 2. bölümde, bilimkurgunun tanımı, tarihçesi ve diğer türlerle ilişkisi incelenmiştir. 3. bölümde, 1980 sonrası Türkiye'de yayımlanmış bilimkurgu romanlarının değerlendirmesi yapılmıştır. 4. bölümde ise değerlendirilen romanlar için hazırlanan dizin verilmiştir. Çalışmanın son kısmını ise Sonuç oluşturmuştur. 1. bölümde, çalışmanın konusu, kapsamı, amacı, sınırları, varsayımları, araştırmanın temel kavramları, yöntemi belirtilmiş, çalışmayla ilgili açıklamalar yapılmıştır. 2. bölümde, bilimkurgunun tanımı yapıldıktan sonra bilimkurgunun dünya ve Türk edebiyatındaki gelişimi hakkında bilgi verilmiştir. Ardından bilimkurgu ile alakalı terimler verilip bilimkurgunun diğer tür ve alanlarla ilişkisi aktarılmaya çalışılmıştır. 3. bölümde, 1980 sonrasında yayımlanmış bilimkurgu romanlar türlerine göre sınıflandırılmış ve incelenmiştir. 4. bölümde, bilimkurgu romanlar için oluşturulan dizin yer almıştır. Dizin kısmı hem kronolojik hem de sanatçı ve eser adına göre ayrıntılı verilerek o dönemde yayımlanan romanlara kolaylıkla ulaşılması hedeflenmiştir. Çalışmanın 5. ve son bölümünü oluşturan Sonuç'ta, elde edilen veriler ışığında bilimkurgu değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, science fiction novels published in Turkish literature after 1980 are handled. Information was given about the emergence and development of science fiction in Turkish literature, and the development process of science fiction in Turkish literature after 1980 was tried to be revealed by evaluating the published science fiction novels in terms of sub-genres. The study consists of 5 chapters. After the Introduction in the first section; In the second chapter, the definition, history and relation of science fiction with other genres are examined. In section 3, assessment is made of the science fiction novel published in Turkey after 1980. In the fourth chapter, an index prepared for the evaluated novels is given. The last part of the study was the result. In chapter 1, the subject, scope, purpose, limits, assumptions of the study, the basic concepts and method of the research were specified, and explanations about the study were made. In the second chapter, after the definition of science fiction is made, information is given about the development of science fiction in world and Turkish literature. Then, terms related to science fiction were given and the relationship of science fiction with other genres and fields was tried to be transferred. In the third chapter, science fiction novels published after 1980 are classified and analyzed according to their genres. In chapter 4, there is an index for science fiction novels. The index part is given in detail both chronologically and according to the artist and the name of the work, and it is aimed to reach the novels published in that period easily. In the Conclusion, which is the 5th and last part of the study, science fiction has been evaluated in the light of the obtained data.