Çokkültürlülük bağlamında Kore ve Türkiye'deki aile modeli
Family model in Korea and Turkey in the context of multiculturality
  1. Tez No: 867282
  2. Yazar: BETÜL GÜNEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Yapısı, Çokkültürlülük, Göç, Küreselleşme, Uluslararası Evlilik, Family Structure, Multiculturalism, Immigration, Globalization, International Marriage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Günümüz küreselleşme sorunu ile yakından ilişkiliolan çokkültürlülük; ekonomik, siyasi ve sosyal alanlardaki artan etkisiyle beraber küresel bir sorun haline gelmiştir. 1970'li yılların başında varlığından söz edilmesine rağmen uluslararası göçler başta olmak üzere çeşitli etkenlerle birlikte hızlı bir artış yaşamıştır. Zamanla etki alanı genişlemiş ve toplulukların çeşitli yönlerden çokkültürlülüğe maruz kalması kaçınılmaz olmuştur. Toplulukları derinden etkileyen çokkültürlülük, en çokta aile üzerindeki etkileri ile son dönemlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Uluslararası göçler sonrası yeni bir eğilim haline gelen uluslararası evlilikler, kültürel çeşitliliğin aile yapısı üzerindeki etkilerini en iyi şekilde göstermektedir. Çeşitli sebeplere dayalı gerçekleşen uluslararası evlilikler, karma toplulukların oluşmasına ve aile kültüründe gözle görülür değişiklerin yaşamasına sebep olmuştur. Günümüz toplumlarındaki bu değişiklikleri açıklayan önemli bir ideoloji olarak çokkültürlülük karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden bu çalışma, küreselleşmenin meydana getirdiği çokkültürlülük olgusunun Güney Kore ve Türkiye'deki aile yapısı üzerindeki etkilerinin incelenmesini içermektedir. Kore ve Türkiye'nin bu çalışmada incelenecek ülke olarak seçilmesinin temel sebepleri arasında uzun bir tarihi derinliğe sahip olmalarının yanı sıra aile yapısı söz konusu olduğunda da kültürel açıdan zengin toplumlar olarak bilinmesi yer almaktadır. Çalışma kapsamında iki ülkenin de sahip olduğu kültürel, etnik ve toplumsal değerler göz önüne alınarak titiz bir araştırma yapılmıştır. Hem Kore'nin hem de Türkiye'nin bugünkü çokkültürlü yapısını anlayabilmek adına geçmiş tarihi ve kültürü incelenmiş ve bu bilgiler ışığında iki ülkenin de aileye yüklediği anlam ifade edilmeye çalışılmıştır. Farklı coğrafyalarda bulunan bu iki ülkenin çokkültürlülük görünümü ve aile yapısıüzerindeki etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu bağlamda çokkültürlülüğe farklı bir açıdan bakılması gerektiği de göz ardı edilmemelidir.
Özet (Çeviri)
Multiculturalism, which is closely related to today's globalization problem, has become a global problem with its increasing influence in economic, political and social areas. Although its existence was mentioned in the early 1970s, it has experienced a rapid increase due to various factors, especially international migration. Over time, its sphere of influence has expanded and it has become inevitable for communities to be exposed to multiculturalism in various aspects. Multiculturalism, which deeply affects communities, has been encountered frequently in recent times, especially with its effects on the family. International marriages, which have become a new trend after international migration, best demonstrate the effects of cultural diversity on family structure. International marriages based on various reasons have led to the formation of mixed communities and visible changes in family culture.Multiculturalism emerges as an important ideology that explains these changes in today's societies. Therefore, this study includes examining the effects of the multiculturalism phenomenon created by globalization on the family structure inKorea and Turkey. The main reasons why Korea and Turkey were chosen as the countries to be examined in this study are that they have a long historical depth and are known as culturally rich societies when it comes to family structure.Within the scope of the study, a meticulous research was conducted, taking into account the cultural, ethnic and social values of both countries. In order to understand the current multicultural structure of both Korea and Turkey, their past history and culture have been examined and in the light of this information, the meaning that both countries attach to family has been tried to be expressed. It is aimed to reveal the effects of these two countries, located in different geographies, on the multiculturalism and family structure. In this context, it should not be ignored that multiculturalism should be viewed from a different perspective.