Geri Dön

Zorunlu sosyal izolasyon sürecindeki uzaktan eğitim eğilimleri

Distance education trends in the compulsory social isolation process

  1. Tez No: 666305
  2. Yazar: İBRAHİM BERKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT BAHADIR KERT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124

Özet

2019 yılının sonunda Çin'de ortaya çıkan Covid-19 virüsü küresel bir pandemiye dönüşerek tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Virüsten en çok etkilenen alanlardan biri de eğitimdir. Tüm dünyadaki çoğu okul eğitimi kesintiye uğratmamak için zorunlu olarak uzaktan eğitim sistemine geçmiştir. Bu çalışmanın amacı, Covid- 19 pandemisinden dolayı Türkiye'de 2020 yılının Nisan-Haziran ayları arasında okullarda zorunlu olarak gerçekleştirilen uzaktan eğitimin uygulama, öğrenme süreci ve öğrenci-öğretmen-sistem etkileşimi boyutlarının ve uzaktan eğitimin örgün eğitime kıyasla sınırlılıklarının olup olmadığının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda verilerin detaylı olarak incelenmesi için karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya, Türkiye'nin 57 şehrinden 483 öğretmen katılmıştır. Uygun örneklem yöntemi ile seçilen katılımcılardan“Zorunlu Sosyal İzolasyon Sürecindeki Uzaktan Eğitim Eğilimleri Anketi”ve Şimşek ve Yazar [27] tarafından geliştirilen“Eğitim Teknolojileri Standartları Öz Yeterlik Ölçeği”nin doldurulması istenmiştir. Elde edilen bulguların detaylandırılması için amaçlı örneklem yöntemi ile çalışma grubundan 10 kişi seçilerek, bu kişilerle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, en çok senkron içerik paylaşım yöntemini kullananların oranı %46.4, senkron ve asenkron yöntemleri dengeli bir şekilde kullananların oranı %44.7 iken en çok asenkron yöntemi kullananların oranı ise sadece %8.9'dur. Senkron içerik paylaşım yöntemi için en yaygın kullanılan uygulama Zoom (%66.7) iken asenkron için kullanılan en yaygın uygulamalar Google Classroom (%20.1) ve e-posta platformları (%16.0)'dır. Bazı okullar günde ortalama 1-2 ders (%24.9), bazıları 3-4 (%26.8), bazıları 5-6 (%31.1), bazıları da 7 ders ve üzerinde ders (%17.2'dir) vermiştir. Yapılan dersler çoğunlukla 31-39 dakika (%53.6) sürmüştür. Online derslerde en yaygın kullanılan öğretim stratejisi doğrudan öğretim (%38.1), en yaygın kullanılan öğretim yöntemi soru-cevap tekniği (%18.3), en yaygın kullanılan etkinlik türü sunum (%18.2) ve en yaygın kullanılan ölçme aracı çoktan seçme, eşleştirme ve doğru yanlış soru türlerini içeren test (%33.1)'tir. Sonuç olarak okullar, eğitimi sürdürebilmeleri için geçtikleri uzaktan eğitim sistemi ile geçici çözümler üretmiştir. Dolayısıyla araştırma sonuçları, gelecekte yaşanabilecek bir probleme karşın, bir teknoloji planlama modeli geliştirilmesinin önemini gözler önüne sermektedir.

Özet (Çeviri)

The Covid-19 virus, which emerged in China at the end of 2019, turned into a global pandemic and affected the whole world. Education is one of the most affected areas by the virus. Most schools around the world have switched to compulsorily distance education in order not to disrupt education. The purpose of this study is to examine the implementation, learning process and student-teachersystem interaction of compulsory distance education at schools in Turkey between April and June 2020 and whether there are any limitations of distance education compared to face to face education. For this purpose, mixed research method was used to analyze the data in detail. 483 teachers from 57 cities in Turkey participated the study. The participants were selected by convenience sampling method. They were asked to fill in the survey“Distance Education Trends in the Compulsory Social Isolation Process”and“Education Technology Standards Self- Efficacy Scale”which is developed by Şimşek and Yazar [27]. In order to elaborate the findings, 10 people were selected from the study group by using purposive sampling method. Semi-structured interviews were conducted with these people. According to the research findings, the rate of those who use the synchronous instruction most is 46.4%, the rate of those who use the synchronic and asynchronous methods in a balanced way is 44.7%, while the rate of those who use the asynchronous method most is only 8.9%. While the most widely used application for the synchronous instruction is Zoom (66.7%), the most common applications used for asynchronous instruction are Google Classroom (20.1%) and e-posta platforms (16.0%). Some schools gave an average of 1-2 lessons per day (24.9%), some 3-4 (26.8%), some 5-6 (31.1%), some 7 and more lessons (17.2%). The lessons mostly took 31-39 minutes (53.6%). The most widely used teaching strategy in online lessons is direct instruction (38.1%), the most widely used teaching method is question & answer technique (18.3%), the most widely used activity type is presentation (18.2%) and the most widely used measurement tool is test (33.1%) which includes multiple choice, matching and true-false question types. As a result, schools have produced temporary solutions with the distance education system they have passed to continue their education. Therefore, the results of the research reveal the importance of developing a technology planning model despite a problem that may occur in the future.

Benzer Tezler

  1. Yüz tanıma tekniğine dayalı yoklama sistemi geliştirilmesi

    Development of an attendance registration system based on face recognition technique

    AHMED B SALEM SALAMH

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Mühendislik BilimleriKastamonu Üniversitesi

    Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HALİL İBRAHİM AKYÜZ

  2. Pandemi önlemleri sürecinde maske kullanımının, izolasyonun ve sosyal mesafenin sigara kullanımına etkisi

    The effect of mask use, isolation and social distance on smoking during pandemic measures

    AHSEN YİĞİTOĞLU

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    Aile HekimliğiSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. DERYA AKBIYIK

  3. Alternatif çalışma düzenlemeleri ve kadın: Pandemi sürecinde evden çalışma deneyimi (SDÜ örneği)

    Alternative working arrangements and women: Experience of working from home during the pandemic (SDU example)

    SÜNDÜST GÖNCÜ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    Kamu YönetimiSüleyman Demirel Üniversitesi

    Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. NİLÜFER NEGİZ

  4. Güçlendirme yaklaşımı çerçevesinden kayıp ve yas sürecindeki roman kadınların yas pratikleri (Nitel bir analiz)

    The mourning practices of romani women in the loss and grieving process within the framework of the empowerment approach (A qualitative analysis)

    BURCU KELEŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    Sosyal HizmetÜsküdar Üniversitesi

    Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL BEKAROĞLU DOĞAN

  5. Covid- 19 salgınında sosyal medya kullanıma bağlı hikikomori riskinin incelenmesi

    Investigation of hikikomori risk due to social media use in the covid-19 outbreak

    AYLİN KİN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    Radyo-TelevizyonGümüşhane Üniversitesi

    Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. BİRGÜL TAŞDELEN