Okul müdürlerinin iletişim becerileri ile öğretmenlerin iş doyumu ve örgütsel sessizlik tutumları arasındaki ilişkilerinincelenmesi (Erzurum ili örneği)
The relationship between school principals' communication skills and teachers' job satisfaction and organizational silence (Erzurum sample)
  1. Tez No: 666318
  2. Yazar: MEHRDAD AZIMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDAĞI AKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Müdürü, Iletişim Becerileri, İş Doyumu, Örgütsel Sessizlik, Principal of School, Communicative Skills, Job Satisfaction, Organizational Silence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, öğretmenlerin algılarına göre okul müdürlerin iletişim becerileri ile öğretmenlerin iş doyumu ve örgütsel sessizlik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın evreni, 2017–2018 eğitim öğretim yılı, Erzurum il merkez ilçelerinde (Aziziye, Palandöken ve Yakutiye) MEB'e bağlı okullarda çalışan 4129 öğretmenden oluşturmaktadır. Ölçeklerin yer aldığı formlar, araştırmacı tarafından bütün devlet okulları ziyaret edilerek formları doldurmaya gönüllü 950 öğretmene dağıtılmıştır. En sonunda araştırma analizi için 722 form değerlendirmeye alınmıştır. Betimsel bir çalışma olan bu araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma verilerinin toplanmasında, iletişim becerileri ölçeği, iş doyumu ölçeği ve sessizlik ölçeği kullanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemeleri istatistik paket programları ile bilgisayar ortamında yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik yöntemlerinden standart sapma, aritmetik ortalama, frekans ve yüzde; fark analizi yöntemlerinden t test, korelasyon, regresyon ve tek yönlü varyans analiz teknikleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmanın sonuçlarına göre okul müdürlerini iletişim becerilerine ilişkin öğretmenlerin cinsiyet, medeni durum, hizmet süresi değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Öğretmenlerin okul müdürlerinin iletişim becerilerine ilişkin görüşleri ile öğretmenlerin iş doyumu tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Okul müdürlerinin iletişim becerileri, iş doyumu tutumlarını anlamlı bir şekilde yordamaktadır. Ayrıca öğretmenlerin okul müdürlerinin iletişim becerilerine ilişkin görüşleri ile öğretmenlerin örgütsel sessizlik tutumları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Sonuç: Bu araştırmanın sonuçlarına göre, öğretmenlerin bakış açısından yöneticilerin iletişim becerileri iyi düzeyde bulunmuştur. Öğretmenlerin iş doyumu düzeylerinin genel olarak orta düzeyde olduğu gözlenmektedir. Öğretmenlerin örgütsel sessizlik düzeyleri ise orta düzeyde bulunmuştur. Ayrıca, okul müdürlerinin iletişim becerilerine ilişkin görüşleri ile öğretmenlerin iş doyumu düzeyleri arasında orta düzeyde pozitif bir ilişki olduğu, okul müdürlerinin iletişim becerilerine ilişkin görüşleri ile örgütsel sessizlik tutumları arasında düşük düzeyde negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to investigate the relationship between school principals' communication skills and teachers' job satisfaction and organizational silence according to teachers attitudes. Method: There are 4129 teachers at Palandöken, Aziziye, Yakutiye departments of education in Erzurum, Turkey and 950 questionnaires were distributed among teachers upon the researcher's referring to all the schools and from among them 722 questionnaires were gathered. In the collection of research data, communication skills scale, job satisfaction scale and silence scale and personal information form were used. Data analyses were done in SPSS 24. To investigate the research questions, descriptive statistics including frequency, percent, mean, standard deviation, inferential statistics, and parametric tests including T-test, variance analysis test (Anova), regression test, and correlation test were used. Findings: According to the results of the study, a significant difference was not found between the variables of gender, marital status and service time of teachers regarding the communication skills of school principals. There is a significant positive correlation between teachers 'views on school principals' communication skills and their job satisfaction attitudes. Communication skills of school principals significantly predicted their job satisfaction attitudes. In addition, there is a significant negative relationship between teachers' views on school principals' communication skills and teachers' organizational silence attitudes. Result: According to the results of this study, the communication skills of the administrators from the teachers' point of view were found to be at a good level. It is observed that teachers' job satisfaction levels are generally medium. Teachers' organizational silence levels were found to be moderate. In addition, it was determined that there is a moderately positive relationship between school principals' views on communication skills and teachers' job satisfaction levels, and a low level negative relationship between school principals' views on communication skills and organizational silence attitudes.