Üniversite öğrencilerinin rekreasyonel eğilimleri ve rekreasyonel etkinliklere katılımına engel olan faktörler
Recreational trends of university students and the factors that obstacle the participation of recreational activities
  1. Tez No: 666335
  2. Yazar: ERKİN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ÖZMADEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Rekreasyon, Üniversite, Leisure, Recreation, University
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Bu araştırmada üniversitede öğrenim gören öğrencilerin rekreasyonel eğilimlerini ve rekreasyonel etkinliklere katılımına engel olan faktörlerin bazı değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmanın verilerinin toplanmasından araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, rekreasyonel eğilimlerini belirlemeye yönelik sorular, Alexandris veCarrol(1997) tarafından geliştirilen, geçerlik ve güvenirlik çalışmasını Karaküçük ve Gürbüz (2006) tarafından Türkçeye uyarlanan“Boş Zamanlar Engelleri Ölçeği”kullanılmıştır. Çalışmaya 2018-2019 eğitim öğretim yılında Aydın Adnan Menderes Üniversitesi merkez kampüsünde yer alan 9 fakültede öğrenim gören 1300 öğrenci katılmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U ve Kruskall Wallis H testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin % 53,3 kadın, %46,7 erkek olduğu saptanmıştır. Kadınların erkeklere göre boş zamanlarını değerlendirmekte güçlük çektikleri, Fakülte değişkenine bakıldığında merkez kampüste yer olan 9 fakültenin alt boyutlarda istatistiksel açıdan anlamlı olduğu saptanmıştır. Sonuç: Çalışmanın bulgularından elde edilen sonuçlara göre cinsiyet, fakülte, akademik başarı durumu, haftalık boş zaman süreleri, boş zamanlarınızı değerlendirmekte güçlükleri, üniversitede sahip olunan alan rekreasyonel alanların yeterliliği, sahip olunan boş zamanı değerlendirilen yer değişkenleri açısından farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed whether the recreational tendencies of university students and the factors that prevent their participation in recreational activities differ in terms of some variables. Materials and Methods: The personal information form created by the researcher from the collection of the data of the study, the questions to determine the recreational tendencies, the“Leisure Time Barriers Scale”developed by Alexandris and Carrol (1997) and adapted to Turkish by Karakük and Gürbüz (2006) with a validity and reliability study were used. 1300 students studying at 9 faculties in Aydın Adnan Menderes University central campus in the 2018-2019 academic year participated in the study. Mann-Whitney U and Kruskall Wallis H tests were used to analyze the data. Results: It was determined that the students participating in the study were 53.3% female and 46.7% male. When the faculty variable was examined, it was found that 9 faculties in the central campus were statistically significant in the sub-dimensions. Conclusion: According to the results obtained from the findings of the study, it has been concluded that there is a difference in terms of gender, faculty, academic success, weekly free time, difficulties in making use of your leisure time, the adequacy of the recreational areas of the university, the place where the leisure time is evaluated.