Üniversite öğrencilerinin rekreasyonel eğilimleri ve rekreasyonel etkinliklere katılımına engel olan faktörler: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi örneği
Recreational tendencies of university students and factors that prevent them from participating in recreational activities: A case study of Ağrı İbrahim Çeçen University
- Tez No: 339533
 - Danışmanlar: PROF. DR. SUAT KARAKÜÇÜK, YRD. DOÇ. DR. HAMDİ ALPER GÜNGÖRMÜŞ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
 - Anahtar Kelimeler: Boş zaman, rekreasyon, engel, üniversite öğrencileri, kampus, Leisure time, recreation, conflict, university students, campus
 - Yıl: 2013
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin rekreasyonel eğilimlerinin ve rekreasyonel etkinliklere katılımına engel olan faktörleri belirleyerek, bu nedenleri bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Çalışmaya Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi?nde 2012-2013 öğretim yılında öğrenim gören lisans öğrencileri, örneklem grubunu ise İslami İlimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ve Eğitim Fakültesi?n de normal ve ikinci öğretim öğrencileri içerisinden tesadüfi örneklem metodu ile seçilen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 239 erkek (%48.8) ve 251 kadın (%51.2) olmak üzere toplam 490 kişi gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak ?Boş Zaman Engelleri? ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçek, bireyleri Boş Zaman Engellerini belirlemeye iten, (1) ?zaman ve ilgi eksikliği?, (2) ?birey psikolojisi?, (3) ?bilgi eksikliği?, (4) ?ulaşım sorunu?, (5) ?tesis yetersizliği? ve (6) ?arkadaş eksikliği? gibi 6 alt boyuttu ölçmeye yönelik 27 maddeden oluşmaktadır. Bireylerin Boş Zaman Engelleri, ?Kesinlikle Önemsiz (1)? ve ?Önemsiz (2)?, ?Önemli (3)?, ve ?Çok Önemli (4)? şeklindeki 4?lü Likert tipi ölçek üzerinde değerlendirilmiştir. Ölçek, araştırmaya katılan öğrencilerin görüşlerinin cinsiyet, öğretim türü ve sınıflara göre yapılan karşılaştırmasında Anova ve bağımsız iki örnek t testi uygulanmış olup, bu uygulama sonucu anlamlı bulunan farklılığın kaynağını belirlemek amacıyla Duncan testi yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde ölçeğin alt boyutlarını ortaya çıkarabilmek için faktör analizi uygulanmış ve faktör analizinde varimax eksen döndürmeli temel bileşenler analizi yöntemi uygulanmıştır. Anketin iç tutarlılığını test etmek için faktör analizi sonucunda belirlenmiş olan alt boyutlara ve toplam ölçeğe Cronsbach?s Alfa iç tutarlılık testi uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan ölçekte yer alan altı faktörün üçünde belirtilen bağımsız değişkenlere göre farklılaşmaların gözlemlendiği ancak, bu farklılaşmaların daha çok ?zaman ve ilgi eksikliği? alt boyutunda yoğunlaştığı anlaşılmıştır. Bu farklılaşmanın ortaya çıkmasında ise; cinsiyet, sınıf ve öğretim türü gibi değişkenlerin etkili olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the recreational tendencies of university students and the factors that prevent them to participate in recreational activities and identify whether these factors differentiate according to certain variables. Undergraduate students of Ağrı İbrahim Çeçen University who studied in the academic year of 2012-2013 participated in this study and the sample group was randomly selected 490 volunteer people, 239 (48.8%) of which were men and 251 (51.2%) of which were women, studying in both day and night classes of The Faculty of Islamic Sciences, The Faculty of Science and The Faculty of Education. As a means of collecting data“Obstacles to Leisure”scale was used in this study. The scale used in this study consist of 27 items to measure 6 sub-dimensions which push individuals to determine Leisure Obstacles as (1)“ a lack of time and interest”, (2)“individual psychology”(3)“lack of knowledge”(4)“transportation problem”(5)“facility failure”and (6)“lack of friends”. Individuals Leisure Obstacles was evaluated on the 4-point Likert-type scale form as“Absolutely Insignificant (1)”and“Insignificant (2)”,“Important (3)”, and“very important (4) ”. ANOVA and independent two-sample t-test was applied in the comparison of gender, education type and grades of students in terms of their point of view and in order to determine the source of the significant difference found in the result, Duncan Test was performed. In statistical analysis of the data, factor analysis was applied to reveal the dimensions of the bottom of the scale and in factor analysis, varimax axis-rotating analysis of principal components method was used. To test the internal consistency of the questionnaire, Cronsbach?s Alfa internal consistency test was applied to the total scale and sub-dimensions which were identified as a result of factor analysis. According to the independent variables indicated in 3 out of 6 factors of the scale, differentiations were observed, however, that differentiations were found concentrated in the sub-dimension of“lack of time and interest”. In the emergence of this differentiation variables such as gender, grade and education type were found to be effective.