Derneklerde genel kurul organı
General assembly body in associations
  1. Tez No: 666389
  2. Yazar: BURAK SABUNCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF B. KOCAMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Dernek, Genel Kurul, Organ, Karar, İptal Davası, Association, General Assembly, Body, Decision, Case of Annulment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Medeni Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 466
Özet
Demokratik toplumsal hayatın en önemli göstergelerinden olan örgütlenme hakkı kapsamında kurulmuş olan dernekler, sosyal yaşamın her alanında varlık göstermektedir. Dernekler, hukuki niteliği bakımından siyasi partilere, sendikalara, meslek örgütlerine vb. kişi birliklerine kaynaklık etmektedir. Tüm bu kişi birliklerinin demokratik niteliği, öncelikle üyelerinin oluşturduğu genel kurullarının demokratik işleyişine bağlıdır. Bu bakımdan genel kurulların, kanunlar ve kapsamlı tüzüklerde yer alan esaslara uygun şekilde toplanarak, irade organı işlevini yerine getirebilmesi son derece önemlidir. Çalışmamızda öncelikle derneğin hukuki niteliğinin anlaşılabilmesi bakımından tüzel kişi kavramının genel esasları ile ifadesi gerekmiş ve genel kurulun organ niteliği, bunun fiil ehliyeti ile olan ilişkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Diğer yandan da derneğin türleri, genel yapısı, üyelik ilişkisi gibi konuların genel çerçevede izahı yer almıştır. Sonrasında genel kurul, tanımı, yapılanması, organlar ile ilişkisi, görev ve yetkileri, toplanma usulleri bakımından irdelenerek tüm yönleriyle izah edilmeye çalışılmıştır. Nihayetinde ise derneğin irade organı sıfatını şekillendiren genel kurul kararları, kararların niteliği, sınırları, bunlara aykırılık halinde ortaya çıkacak yaptırımlar incelenerek, bu yaptırımlardan biri olarak ortaya çıkacak ve uygulamada pek çok tartışmalı alanı içinde barındıran genel kurul kararlarının iptali davası incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Established within the scope of the right to associate, which is one of the most important indicators of democratic social life, associations exist in all areas of social life. Associations, in terms of its legal nature, guide unions of entities such as political parties, trade unions, professional organizations and so on. The democratic character of all these unions of entities depends primarily on the democratic functioning of the general assemblies formed by their members. In this respect, it is crucial that the general assemblies meet and fulfill their functions as the decision-making bodies in accordance with the laws and the principles in regulations. In our study, in order to understand the legal nature of the association, the concept of legal entity, as well as the nature of the general assembly as a body, and its relationship with the capacity to act were explained. Secondly, issues such as the types of the association, its general structure, and membership were described. Furthermore, the general assembly was closely examined in terms of its definition, structure, relationship with bodies, duties and authorities, and meeting methods. Lastly, the general assembly resolutions that shape the capacity of the association of the general assembly, the nature of the decisions, their limits, and the sanctions that would arise in case of violation of them were emphasized, and the case of annulment of the general assembly decisions, which would emerge as one of these sanctions and includes many controversial areas in practice, was examined.