Muhasebede hata ve hilelerin ortaya çıkartılması ve engellenmesinde iç kontrolün rolü: Kayseri OSB'de bir uygulama
The role of internal control in revealing and preventing errors and frauds in accounting records
- Tez No: 666500
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KOÇSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hata, Hile, İç Kontrol, Organize Sanayi Bölgesi, Kayseri, Error, Fraud, Organized industrial Zone, Kayseri
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde küreselleşmenin artması ile birlikte ekonomik yapıda, teknolojik gelişmelerin ve buna bağlı olarak ticari işlem çeşitliliğinin artması muhasebe sisteminde ortaya çıkacak hata ve hileleri arttırmaktadır. Bu artış finansal tabloları analiz ederek karar verecek olan paydaşların kararlarında yanılmalarına sebep olacaktır. Son zamanlarda artan hileli işlemler teknolojinin de gelişmesi ile birlikte önüne geçilemez bir hal almaktadır. Hileli işlemler işletmeye maddi zarar vermekle kalmayıp işletmenin imajının sarsılmasına, işletmenin iflas etmesine ve paydaşların mağdur olmasına sebep olmaktadır. İşletmeler açısından hilelerin tespit edilmesi ve önlenmesi zordur. Dolayısıyla hile tespit edilene kadar işletmeler ağır darbeler alacaktır. Yaşanan bu olumsuzluklar iç kontrol sistemine duyulan ihtiyacı beraberinde getirmiştir. İşletmenin muhasebe sisteminde hata ve hilenin yaşanmaması için etkin bir iç kontrol sisteminin olması gerekir. İç kontrol sistemi işletmenin faaliyetlerinin aksamaması ve işletmenin belirlemiş olduğu hedeflere ulaşmak için işletmelerde bulunması gereken bir sistemdir. Etkin bir iç kontrol sistemi işletme varlıklarının korunması, varlıkların etkin ve verimli kullanılması ve finansal tablolara olan güveni sağlamaktadır. Muhasebede hata ve hilelerin engellenmesinde iç kontrolün rolü başlıklı bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde genel olarak hata ve hile kavramlarına, hata ve hilenin yaygınlığı, hata ve hile türlerine değinilmiştir. İkinci bölümde kontrol ve iç kontrol kavramları, iç kontrolün amaçları, iç kontrolün türleri, iç kontrolle ilgili Türkiye ve dünyada yapılan yasal düzenlemeler ve hata ve hile ile ilgili Türkiye'de ve dünyada karşılaşılan skandallara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise muhasebede hata ve hilenin ortaya çıkartılması ve önlenmesinde iç kontrolün etkinliğini ölçmek için nicel veri toplama yöntemi olan anket yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the increase in globalization, the economic structure, technological developments and the increase in commercial transaction increase the errors and frauds that will occur in the accounting system. This increase will cause the stakeholders, who will make decisions by analyzing the financial statements, to be mistaken in their decisions. Recently, the increasing number of fraudulent transactions becomes inevitable with the development of technology. Fraudulent transactions not only cause material damage to the business, but also cause the image of the business to be shaken, the business to go bankrupt and the stakeholders to be victimized. It is difficult for businesses to detect and prevent fraud. Therefore, businesses will take heavy blows until fraud is detected. These negativities brought along the need for an internal control system. An effective internal control system must be present in the accounting system of the enterprise in order to avoid mistakes and fraud. The internal control system is a system that must be found in businesses in order to ensure that the operations of the enterprise are not interrupted and to achieve the goals set by the enterprise. An effective internal control system ensures the protection of business assets, effective and efficient use of assets, and confidence in financial statements. This study titled the role of internal control in preventing errors and frauds in accounting consists of three parts. In the first part, generally the concepts of error and cheating, the prevalence of mistakes and cheating, types of mistakes and cheating are discussed. The second part of controls and internal control concepts, internal control purposes, internal control types, in internal controls related to Turkey and related regulations and error and fraud in the world and has been included to the scandals encountered in the world. In the third part, the survey method, which is a quantitative data collection method, was used to measure the effectiveness of internal control in revealing and preventing errors and fraud in accounting.