Bir sivil toplum kuruluşunda örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasında ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between organizational climate and organizational commitment in a civil society organization
  1. Tez No: 666564
  2. Yazar: ÖZGE ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN BEKTEMÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healtcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlılık, İklim, İlişki, Örgüt İklimi, Örgütsel Bağlılık, Commitment, Climate, Organizational Climate, Organizational Commitment, Relationship
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Bu çalışmada sağlık alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun çalışanlarında örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasında ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma 07.11.2019 – 07.12.2019 tarihleri arasında İstanbul'da sağlık alanında faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşunun genel merkez ve diğer merkezlerinde 6 ay ve daha fazla süredir çalışmakta olan kişiler ile gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada örgütsel bağlılık ölçeği ve örgüt iklimi ölçekleri tam sayım yöntemiyle 123 çalışana gönüllülük esasına dayalı olarak uygulanmıştır. Anketten elde edilen bilgiler SPSS 25 paket programı kullanılarak gerekli istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışanların yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, kurumdaki çalışma süreleri bakımından ölçek puanları ile karşılaştırmalar gerçekleştirilmiş; örgütsel bağlılık toplam, örgüt iklimi toplam, üstün desteği, bağdaşıklık, içsel takdir, tarafsızlık, duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılık puanları bakımından anlamlı farklılık olmadığı tespit edilmiştir. İş yükü baskısı puanları bakımından ise anlamlı farklılık olduğu ve 1-3 yıl arasında çalışma süresine sahip katılımcıların diğer katılımcılardan daha yüksek puanlara sahip oldukları tespit edilmiştir. Örgütsel bağlılık toplam puanları ile örgüt iklimi toplam puanları arasında pozitif yönlü, orta düzeyde ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Örgüt iklimi ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü orta düzeyde ilişki tespit edilmiş olduğundan, üst yöneticilerin örgüt iklimine yönelik iyileştirici çalışmalar yapması örgütsel bağlılığın artmasına katkı yapacaktır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to investigate the relationship between organizational climate and organizational commitment in the employees of non-governmental organizations. Equipment and Method: The study was conducted between the dates of 07.11.2019 - 07.12.2019 with the people who have been working in the headquarters and other centers of a non-governmental organization operating in Istanbul for 6 months and more. In this study, organizational commitment scale and organizational climate scales were applied to 123 employees on a voluntary basis by using the full count method. The information obtained from the questionnaire was evaluated with the necessary statistical analysis using the SPSS 25 package program. Findings: Comparisons were made with the scores of the employees in terms of age, gender, marital status, educational status, and length of service at the institution. As a result; He asked meaningful questions about organizational commitment total, organizational climate total, superior support, cohesion, inner appreciation, neutrality, emotional commitment, attendance commitment and normative commitment scores. It was determined that it was significant in terms of workload pressure scores and that the participants with a working period of 1-3 years had higher scores than other participants. It has been observed that there is a positive continuing, moderate link between organizational commitment total scores and organizational climate total scores. Results: Since a positive medium level relationship has been determined between organizational climate and organizational commitment, the top managers' improvement activities for the organizational climate will contribute to the increase of organizational commitment.