Resim-iş ve Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin sanat eğitimine yönelik tutumlarının incelenmesi: Erzincan ili örneği
Investigating the attitudes of the students at the division of painting education and the division of music education towards art education: The sample of Erzincan
- Tez No: 666576
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA NALDAN CİMİNLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat Eğitimi, Sanat Eğitiminin Gerekliliği, Tutum, Sanat Öğrencileri, Art Education, Necessity of Art Education, Attitude, Art Students
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Resim-iş ve Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin bütün lisans eğitimleri boyunca aldıkları sanat eğitimine ilişkin tutumlarına ve görüşlerine yönelik bir araştırma yapılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini Resim-iş ve Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemi ise Erzincan Binalı Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-iş Eğitimi Anabilim Dalı ve Müzik Eğitimi Anabilim Dalı'nda öğrenim gören (1.-4.sınıflar), 225 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada,“Karma Araştırma Deseni”kullanılmıştır. Bu desen açımlayıcı sıralı desendir. Birinci aşamada nicel araştırma (kapalı uçlu sorular, tarama yöntemi) ile ikinci aşamada nitel araştırma (açık uçlu sorular) kullanılmıştır. Gerekli verilerin toplanması amacıyla iki faklı yol izlenmiştir. Birincisi“Sanat Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği'', Ayaydın,.A, Kurtuldu,K., (2010) geliştirmiş oldukları, ikincisi ”Sanat Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği“ sorularından oluşan öğrenci görüşlerini almayı amaçlayan ”Açık Uçlu Sorulardan Oluşan Görüşme Formu“ oluşmaktadır. Araştırmanın nicel kısmındaki veri analizleri, geliştirilen ölçeğin uygulanması neticesinde elde edilen verilerin değerlendirilmesinde Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı, KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) katsayısı, ABD değişkeni için Mann Whitney U-testi, sınıf değişkeni için Kruskal Wallis H testi gibi istatistiksel işlemler yapılmıştır. İstatistik işlemlerde SPSS (Statistical Package for Social Science) programı kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmında ki veri analizleri ise elde edilen verilerin çözümlenmesinde, nitel veri analiz türlerinden betimsel analizden yararlanılmıştır. Bu bağlamda, araştırma soruları ve araştırmanın kavramsal çerçevesi doğrultusunda araştırma verilerinin çözümlenmesi üç aşamada gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada öğrenciler Google form üzerinden görüşme formunu doldurulmuştur. Sonrasında verilerinin dökümü yapılmış ve çözümlenmiştir. İkinci aşamada, araştırmanın kuramsal çerçeve boyutunda belirlenen temalar temel alınarak öğrencilerin görüşleri analiz edilmiştir. Son aşama olan üçüncü aşamada ise elde edilen bulgular analiz edilerek yorumlanmıştır. Sonuç olarak tüm bulgular göstermektedir ki, Erzincan Binalı Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş ve Müzik Eğitimi ABD öğrencilerinin tutumlarında ”Sanat Eğitimine Yönelik Tuttum Ölçeğinden“ ABD ve sınıf değişkenine ilişkin anlamlı bir farkın olmadığı ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin, ”Açık Uçlu Sorulardan Oluşan Görüşme Formuna" verdikleri cevaplar doğrultusunda bütün lisans eğitimleri boyunca aldıkları sanat eğitimine ilişkin görüşleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar çerçevesinde, sanat eğitiminin önemi ve gerekliliğini, sanat eğitiminin kazanımlarını, güncel yaşama yansımasını ve sınırlıklarını göstermiş olup, yaratıcılıklarını, iletişimlerini destekleyeceğini ve daha bilinçli sanat öğretmenleri yetiştirme konusunda sanat eğitiminin çok önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the attitudes and opinions of the students at the Division of Painting Education and the Division of Music Education related to the art education they received throughout all their undergraduate education. The universe of the research consisted of the students at the Division of Painting Education and the Division of Music Education. The sample included 225 students (from 1st to 4th class) who were studying at the Division of Painting Education and the Division of Music Education of the Fine Arts Education Departments in the Faculty of Education in Erzincan Binali Yıldırım University.“The Mixed Research Pattern”was employed in the study. This pattern is the exploratory sequential pattern. The quantitative research (closed-ended questions, screening) method was used in the first stage and the quantitative research method (open-ended questions) in the second stage. Two different ways were followed to collect the necessary data. The first consisted of the“Attitude Scale towards Art Education”developed by Ayaydın., A, Kurtuldu, K., (2010), the second included the“Interview Form Consisting of Open-ended Questions”aiming to get student opinions with the questions in the“Attitude Scale towards Art Education”. Within the scope of the data analyses in the quantitative part of the research, the statistical operations such as the Cronbach's Alpha reliability coefficient, KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) coefficient, the Mann Whitney U-test for the variable of the division, Kruskal Wallis H test for the variable of the class level were applied in evaluating the data gathered with the developed scale. The SPSS (Statistical Package for Social Science) program was used in the statistical operations. The descriptive analysis, among the data analyses types, was used in the analysis of the data obtained in the qualitative part of the research. In this context, the analysis of the research data was constituted in three stages according to the research questions and conceptual framework of the research. In the first stage, the students filled the interview form via Google Form. After that, the data were handled and analysed. In the second stage, considering the themes, determined in the conceptual framework dimension of the research, the opinions of the students were analysed. In the third stage, which is the final stage, the gathered findings were analysed and interpreted. In conclusion, all the findings demonstrated that there was no significant difference in the attitudes of the students at the Division of Painting Education and the Division of Music Education of the Fine Arts Education Department in the Faculty of Education in Erzincan Binali Yıldırım University according to the division and class-level variables from the“Attitude Scale towards Art Education”. In line with the answers of the students to the“Interview Form Consisting Open-ended Questions”, their opinions related to the art education, that they got throughout their all post-graduate education, were handled. These results demonstrate the significance and necessity of art education, its gains, reflection on daily life and limitations, and suggest that art education will support the creativity, the interaction of the students and is crucial in educating conscious art teachers.