Topluluk dillerinin kaybolması ve iletişim: Kırmancca (Zazaca) örneği
Disappearance of Community Languages and Communication: Kirmancki (Zazaki) Example
  1. Tez No: 666717
  2. Yazar: NADİRE GÜNTAŞ ALDATMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİLER DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Dilbilim, İletişim Bilimleri, Linguistics, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kırmancca, Zazaca, tehlikedeki diller, dil ölümü, Dersim, Tunceli, Kırmancki, Zazaki, endangered languages, language death, Dersim, Tunceli
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Dünyadaki dilsel çeşitlilik gün geçtikçe azalmaktadır. Dillerin iletişim, kültür, kimlik ve bellek ile olan sıkı ilişkisi, daha büyük bir kayıp ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. Evrensel bir sorun olan dil kayıpları, doğal afetler, savaşlar, soykırımlar, göç ve devletlerin dil politikaları sonucu gerçekleşmektedir. Dünya kültür hazinesinin bir parçası olarak kabul edilen dilsel çeşitliliğin korunması için harekete geçen kuruluşlardan biri olan UNESCO, Türkiye'de konuşulan 18 dili, tehlike altındaki diller kategorisine almıştır. Bu dillerden biri de Kırmanccadır. Bu araştırma, Kırmancca ana dilli nüfusun en yoğun olduğu kentlerden biri olan Tunceli merkez Mamekiye'deki kaybolma düzeyine odaklanarak Kırmanccanın nerede, kiminle, ne sıklıkta ve hangi düzeyde konuşulduğunu, farklı kuşakları karşılaştırarak anlama girişimidir. Bu kapsamda 15-75 yaş aralığındaki farklı cinsiyetlerden, farklı sosyo-ekonomik çevrelerden ve farklı eğitim düzeyine sahip olan 402 kişiye, yüz yüze mülakat şeklinde bir dil kullanım anketi uygulanmıştır. Anketten sağlanan veriler yaş gruplarına göre karşılaştırılmış ve Kırmanccanın birinci kuşak ile üçüncü kuşak arasındaki dilsel iletişimi ortadan kaldıracak düzeyde hızla kaybolmakta olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Linguistic diversity in the world is decreasing day by day. The close relationship of languages with communication, culture, identity and memory shows that we are facing a greater loss. Language losses, a universal problem, occur as a result of natural disasters, wars, genocides, immigration and language policies of states. UNESCO, one of the institutions to act to protect the linguistic diversity which is seen as a part of the cultural treasures of the world, categorized 18 languages spoken in Turkey as endangered languages. One of these languages is Kırmanc. This study is a comparison of different generations to comprehend where, with whom, how often and in which level Kirmanc is spoken, by focusing on the level of disappearance in Central Tunceli (Mamekîye), one of the cities with the highest population of Kırmanc language speakers. In this context, a language utilization questionnaire was conducted in the form of a face-to-face interview with 402 people of different ages, different socio-economic environments and different educational levels, aged between 15-75. The data obtained from the questionnaire were compared according to age groups, and it was determined that Kırmanc language is rapidly disappearing in a way that the linguistic communication between the first generation and the third generation is eliminated.