Adana ilinde mala ve şahsa karşı suç işleyen çocukların sosyodemografik özelliklerinin ortaya konulması
Putting forward of sociodemographical features of children, committing property crimes and committing violent crimes in Adana.
- Tez No: 242812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HİLAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Suçluluğu, Çocuk Suçluluğunda Etmenler, Sosyodemografik Özellikler, Adana'daki Çocuk Suçluluğu, Juvenile Delinquency, Juvenile Delinquency Factors, Sociodemographical Features, Juvenile Delinquency In Adana
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çocuklar bir ülkenin geleceği olup, yapılan yatırımların en önemlisi çocuklar üzerine olanıdır. Çocuk ya da çocukluk dönemi, doğum ile başlayan hayat sürecinin, insan gelişiminde ilk basamağı olarak değerlendirilebilir. Suçlar ise toplumların sosyal, ekonomik ve manevi şartlarına göre şekillenmiştir. Çocuk suçluluğu, bir çocuktaki anti sosyal eğilimlerin yasa müdahalesi gerektirecek bir duruma dönüşmesidir.Çocuklar bulundukları zihinsel ve pedagojik durumdan dolayı hangi kurallara neden uyacaklarını yeterince anlayamazlar. Toplumsallaşma yeterince tamamlanamamıştır. Gelişim süreci ile birlikte çocukların büyük bir bölümü toplumsallaşma sürecini tamamlar. Suça itilmiş çocuklar ile ilgili literatürler, çocuğun suçla ilişkilenmesine neden olan etkenlerin aynı zamanda çocuğun toplumsallaşmasını belirleyen sosyolojik gruplar olduğunu ortaya koymuştur. Bunlar genel olarak aile, okul, akran grubu, toplumsal ve sosyoekonomik etkenler ile biyolojik ve psikolojik vs. etkenlerdir.Bu çalışmada, çocuk ve ergenlerin suç davranışına yönelim nedenlerini ortaya konulması ve çözüm önerileri sunulması amacıyla, Çocuk Şube Müdürlüğüne gelen mala ve şahsa karşı suç işlemiş çocukların sosyodemografik özellikleri tespit edilmeye çalışılmıştır. 470 çocuğa sözlü görüşme yöntemi ile anket doldurulmuştur. Çalışma sonucunda, suç işlediği iddia edilen çocukların bir profili çıkarılacak olursa, olguların %77,7'sinin 16?17 yaşlarında, %96,4'ünün erkek çocuğu, %70,7'sinin herhangi bir maddeyi kullandığı, %8,7'sinin hiç okula gitmediği, okula gidenlerden %58,5'inin okulunu terk ettiği, %64,9'unun düşük gelire sahip olduğu, %53,8'inin göçle gelen ailelerin çocukları olduğu ve bu çocukların %69,7'sinin mala karşı suçlardan geldiği görülmüştür.Çocuk suçluluğu, tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte sivil toplum kuruluşlarının da katılımı ile çözülebilecek bir sorundur. Bunun yanında çocuk suçlular için rehabilitasyon ve ıslah çalışmaları ile çocuk mahkemelerinin yaygınlaştırılması ve denetimli serbestlik mekanizmasının daha aktif hale getirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Children are the future of a country, for this reason the most important investment is the one implemented on children. The child or childhood period can be considered as the first step of the development of human which is a part of human life that starts with birth. But the crimes are formed by the social, economical and moral conditions of the societies. Juvenile delinquency is the transformation of the anti-social tendencies of a child to the situatıon that requires the intervention of the laws.Children can?t understand enough which rules they have to obey because of the mental and pedagogical situation that they are into. Socialization is not completed fully. The most part of the children complete the process of socializatıon with the period of development. The literatures about the children involved into crime have found out that the factors caused the children to be called with the crime are the sociological groups that define the socialization of a child at the same time. These are the factors about the family, school, peers, social, socioeconomical, biological and psychological factors etc.In this study the sociodemographical features of the children who have been brought to the department of juvenile because of the violent and property crimes are tried to be found out in order to introduce the causes of children and adolescents tendencies to the crime and present the suggestions of solutions. A survey has been implemented by 470 children with the oral interview method. Aftermath of the study when we present a profile of the children claimed to commit a crime, the outcomes show us that %77,7 of them are between 16?17 ages, %96,4 of them are boys, %70,7 of them use a kind of drug or inhalant, %8,7 of them have never gone to school, %58,5 of the ones that have gone to schools have left school, %64,9 have low income, %53,8 of them are the childrens of the immigrant families and %69,7 of them have come because of property crimes.Juvenile delinquency is a problem that can be solved with the participation of the whole associations and foundations as well as the participation of the non-governmental organizations. Besides this, the rehabilitation and improvement studies for the child criminals, widening the juvenile courts and the mechanism of probation should be made more active.