Demokrat Parti dönemi Sivas milletvekilleri ve faaliyetleri (1950-1960)
Democratic Party period Sivas nationals and its activities (1950-1960)
- Tez No: 666802
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÇAKIRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Sivas milletvekilleri, seçimler, Sivas MPs, elections
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu tezde Demokrat Parti (DP) dönemi ve IX. X. XI. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde görev alan Sivas milletvekillerinin özgeçmişlerinden ve meclisteki faaliyetlerinden bahsedilmiştir. Milletvekili olarak temsil ettikleri Sivas iline katkılarına da yer verilmiştir. Çalışma, giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Tezin giriş kısmını konun seçimi, önemi, kaynakların tanıtılması ve konun sınıflandırılması kısmı oluşturmuştur. Bu sayede konunun neden seçildiği ve hangi kaynaklardan faydalanıldığı daha kolay anlaşılacaktır. Tezin birinci bölümünde, Türkiye'deki demokratikleşme faaliyetlerinden, kurulan siyasi partilerden ve çok partili hayata geçiş ile birlikte değişen yönetimden bahsedilmiştir. Memleketin kalkınması adına yapılan faaliyetlere de yer verilmiştir. Aynı zamanda bu dönemde yaşanan dış politikadaki ilişkilere de değinilmiştir ve 1950-1960 dönemi yaşanan iç olaylarda anlatılmıştır. İkinci bölümde, 1950 seçimlerinden bahsedilmiştir. Seçim öncesi propaganda çalışmalarına, iktidar ve muhalefet arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Seçim sonrası Demokrat Parti'nin Sivas'ta çıkardığı milletvekillerin biyografileri ve parlamentodaki faaliyetleri aktarılmıştır. Ayrıca partilerin oy oranları da karşılaştırılmıştır. Üçüncü bölümde, 1954 seçimlerinden bahsedilmiştir. Partilerin propaganda faaliyetlerine yer verilmiştir. 1950,1954 genel seçimlerinin etkileri karşılaştırılmıştır. Ayrıca DP'nin Sivas'ta çıkardığı milletvekillerin biyografileri ve parlamentodaki faaliyetleri aktarılmıştır. Yapılan seçimler sonrası oy oranları da verilmiştir. Dördüncü bölümde, 1957 seçimlerinden bahsedilmiştir. Partilerin propaganda faaliyetlerine, iktidar ve muhalefet arasındaki ilişkiye yer verilmiştir. Seçim sonrası hükümetin değişen tavrından ve uyguladığı politikalar da anlatılmıştır. 1957 seçimleri sonrası DP'nin ve muhalefetin oy oranları karşılaştırılmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Sivas'ta çıkardığı milletvekillerin biyografileri ve parlamentodaki faaliyetleri aktarılmıştır. 1957 seçimleri ile iktidarın oy kaybetmesine neden olan olaylar da anlatılmıştır. Seçim sonrası memlekette yaşanan olumsuz durumlardan bahsedilmiştir. Ayrıca bu bölüm de 27 Mayıs sürecine de yer verilmiştir. Tezin sonuç ve değerlendirme kısmı yazıldıktan sonra faydalanılan arşiv, gazete, araştırma-inceleme ve diğer kaynaklardan oluşan bir kaynakçaya yer verilmiştir. Dönemin gazetelerinden da faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Democrat Party (DP) period and IX. X. XI. the CVs of the mandate period, Turkey Sivas lawmakers in the National Assembly and activities are discussed in parliament. Their contributions to the province of Sivas, which they represent as a deputy, are also included. The study consists of introduction and four parts. The introduction of the thesis consists of the selection of the subject, its importance, introduction of the sources and the classification of the subject. In this way, it will be easier to understand why the subject was chosen and which resources are used. In the first part of the thesis, the democratization activities in Turkey, ranging from established political parties and the government have been mentioned in conjunction with the transition to multi-party life. The activities carried out for the development of the country are also included. At the same time, the relations in foreign policy experienced in this period are also mentioned and are described in the domestic events of the 1950-1960 period. In the second part, 1950 elections are mentioned. Pre-election propaganda studies, the relationship between the government and the opposition are included. After the elections, the biographies of the members of the Democrat Party in Sivas and their activities in the parliament were conveyed. In addition, the voting rates of the parties were compared. In the third part, the 1954 elections are mentioned. Party propaganda activities were included. The effects of the 1950,1954 general elections have been compared. In addition, the biographies of the parliamentarians and their activities in the parliament were conveyed by DP in Sivas. After the elections, voting rates were also given. In the fourth chapter, the 1957 elections are mentioned. The propaganda activities of the parties and the relationship between the government and the opposition are included. The changing attitude of the government after the election and its policies are also explained. After the 1957 elections, voting rates of DP and opposition were compared. The biographies of the deputies that the Republic People's Party (CHP) issued in Sivas and their activities in the parliament were conveyed. The events that caused the government to lose votes with the 1957 elections were also described. Post-election negative situations in the country were mentioned. In addition, this section also includes the 27 May process. After the conclusion and evaluation part of the thesis is written, a bibliography consisting of archives, newspapers, research-analysis and other sources is included. Newspapers of the period were also used.