Farklı beyazlatma tedavı̇lerı̇ sonrası mavı̇ kovarı̇n ı̇çerı̇klı̇ dı̇ş macunu kullanımının renk stabı̇lı̇tesı̇ ve demı̇neralı̇zasyona etkı̇sı̇nı̇n ı̇n vı̇vo değerlendı̇rı̇lmesı̇
In vivo evaluation of the effect of blue covarine containing toothpaste usage on color stability and demineralization after different whitening treatments
- Tez No: 666870
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ÇELİK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: demineralizasyon, ev tipi beyazlatma, mavi kovarin, ofis tipi beyazlatma, renk stabilitesi, demineralization, home bleaching, blue covarine, office bleaching, color stability
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı mavi kovarin içeren beyazlatıcı diş macununun ofis tipi ve evde beyazlatma tedavisi sonrası kullanımının renk stabilitesi ve deminerazlizasyon üzerine etkisini araştırmaktır. Materyal ve metod: En az 4 anterior dişi A2 ve üzeri renkte olan, yaşları 18-30 arasında değişen toplam 60 hasta beyazlatma sistemlerine göre 3 gruba ayrıldı ve bu gruplar da diş macunlarına göre kendi içinde 2 alt gruba ayrıldı (n=10). Grup 1 ve Grup 2'ye % 25 HP içerikli beyazlatma ajanı ile ışık aktivasyonlu ofis tipi beyazlatma, Grup 3 ve Grup 4'e % 40 HP içerikli beyazlatma ajanı ile ofis tipi kimyasal beyazlatma, Grup 5 ve Grup 6'ya % 16 CP içerikli beyazlatma ajanı ile ev tipi beyazlatma tedavisi uygulandı. Grup 1, Grup 3 ve Grup 5'e beyazlatma tedavisinden sonra kullanmaları için mavi kovarin içeren diş macunu; Grup 2, Grup 4 ve Grup 6'ya geleneksel diş macunu verildi. Başlangıçta, beyazlatma tedavisinden hemen sonra, 1 hafta ve 1 aylık takip periyotlarında renk değişimi spektrofotometre, demineralizasyon seviyeleri bir lazer floresan cihazı kullanılarak ölçüldü. Diş hassasiyeti görsel analog skala (VAS) ile değerlendirildi. Veriler, tekrarlayan ölçümlü varyans analizi ve multivariate varyans analizi (MANOVA) kullanılarak analiz edildi. İstatsitiksel anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuç: Ofis tipi ve ev tipi beyazlatma tedavilerinden sonra mavi kovarin içeren beyazlatıcı bir diş macununun kullanılmasının renk stabilizasyonu ve demineralizasyon üzerine etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effect of blue covarine containing toothpaste usage after in-office and at-home bleaching treatments on color stability and demineralization. Materials and method: A total of 60 patients, aged between 18 and 30, with at least 4 anterior teeth of A2 and above color, were divided into 3 groups according to their bleaching system and these groups were divided into 2 groups according to toothpaste used (n = 10). Group 1 and Group 2 received a light-activated in office bleaching treatment with a bleaching agent containing 25% HP, Group 3 and Group 4 received in office chemical bleaching treatment with a bleaching agent containing 40% HP, Group 5 and Group 6 received home-type bleaching treatment with a bleaching agent containing 16% CP. After bleaching treatment, blue covarine containing toothpaste was given to be used by Group 1, Group 3, and Group 5. Traditional toothpaste was given to Group 2, Group 4, and Group 6. Initially, immediately after bleaching treatment, at 1-week and 1-month follow-up periods, the color change was measured with a spectrophotometer, demineralization levels were measured using a laser fluorescent device. Tooth sensitivity was evaluated with visual analog scale (VAS). Data were analyzed using repeated measures analysis of variance and multivariate analysis of variance (MANOVA). Statistical significance level was accepted as p 0.05). Conclusion: Blue covarine containing toothpaste usage after in office and at home bleaching treatments has no effect on color stabilization and demineralization.