Ulug'bek Hamdam'ın 'Künglimdӓgi Dӓryå', 'Sӓfӓr', 'Qaytiş', 'Binӓfşӓ' ve 'Yöl (Fӓlsӓfiy Råmӓn)' adlı eserleri üzerine dil incelemesi (metin-inceleme)
A language analysis of Ulug'bek Hamdam's works titled 'Künglimdӓgi Dӓryå', 'Sӓfӓr', 'Qaytiş', 'Binӓfşӓ' and 'Yöl (Fӓlsӓfiy Råmӓn)' (text-review)
  1. Tez No: 666889
  2. Yazar: HÜSEYİN CAN ÇETİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özbek Türkçesi, Modern Özbek Türkçesi, Ulug'bek Hamdam, Uzbek Turkish, Modern Uzbek Literature, Ulug'bek Hamdam
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 390
Özet
Türk dilinin Karluk Grubuna mensup olan Özbek ve Uygur Türkçeleri 15. yy. da başlayan Çağatay Türkçesinin modern temsilcileridir. Özbek Türkçesi bugün çoğunlukla Özbekistan'da, Kazakistan'ın güneyinde, Kuzey Afganistan'da, Tacikistan'da, Türkmenistan'da ve Çin'de konuşulmaktadır. Özbekler farklı milletlerin inanç ve dillerinden etkilenmelerine rağmen öz dillerini muhafaza edebilmişlerdir. Bağımsızlık sonrası Özbek Türkçesi ve edebiyatı ayrı bir değer ve önem taşımıştır. Ahmed Azam, Halime Hudaberdiyeva, Begali Kasımov, Çolpan, Ulug'bek Hamdam, Abdulla Kadiri, İsacon Sulton vb. yazar ve şairler Modern Özbek Edebiyatına eserleri ile katkı sağlamışlardır. Çalışmamız Özbekistan'da yaşayan Özbeklerin yirminci asır başlarından günümüze kadar olan yazılı edebiyatı kastedilen Modern Özbek Edebiyatının hikâye türünde örnekler veren kıymetli yazarlarından biri olan Ulug'bek Hamdam hakkında bilgi verip“Künglimdӓgi Dӓryå”,“Sӓfӓr”,“Qaytiş”,“Binӓfşӓ”ve“Yöl (Fӓlsӓfiy Råmӓn)”hikayelerinin dil incelemesi yapılıp Türkiye Türkçesine aktarımı yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
The Uzbek and Uyghur Turkish Dialects belonging to the Karluk Group of Turkish Language are modern representatives of Chagatai Turkish which began in the fifteenth century. Uzbek Turkish is spoken today mostly in Uzbekistan, southern Kazakhstan, northern Afghanistan, Tajikistan, Turkmenistan and China. Although Uzbeks were influenced by the beliefs and languages of different nations, they were able to preeserve their own language. After independence, Uzbek Turkish and its literature have a distinct value and importance. Ahmed Azam, Halime Hudaberdiyeva, Begali Kasımov, Çolpan, Ulug'bek Hamdam, Abdulla Kadiri, İsacon Sulton etc. the works of the authors and poets have contributed to Modern Uzbek Literature. Our study will give information about Ulug'bek Hamdam, one of the valuable authors who gives examples of the story type of Modern Uzbek Literature, which is meant for written literature of Uzbeks living in Uzbekistan from the beginning of twentieth century to the present day, and the stories of“Künglimdӓgi Dӓryå”,“Sӓfӓr”,“Qaytiş”,“Binӓfşӓ”and“Yöl (Fӓlsӓfiy Råmӓn)”will be analyzed in Turkish linguage.