Measuring the occupational health and safety culture from the perspective of the competing values framework
İş sağlığı ve güvenliği kültürünün rekabetçi değerler modeli çerçevesinde ölçülmesi
- Tez No: 666928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İDİL IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sağlık ve güvenlik, pozitif kültür, rekabetçi değerler modeli, Health and safety, positive culture, competitive values model
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, havacılık sektöründe faaliyet gösteren bir yer hizmetleri firmasındaki mevcut çalışan sağlığı ve güvenliği kültürünün etkin analizi için bir ölçüm aracı oluşturmaktır. Bu ölçek çalışan sağlığı ve güvenliği uygulamalarının rekabetçi değerler modelinin yedi boyutu baz alınarak tasarlanmıştır. Ölçümleme için şirkette iş sağlığı ve güvenliği kapsamında risk seviyesi en yüksek operasyonel birimde çalışan yöneticilerle bir çalışma yürütülmüştür. Yöneticilere uygulanan Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Kurum Kültürü Anketi ile mevcut ve istenilen çalışan sağlığı ve güvenliği kurum kültürüne ilişkin tespitler yapılmıştır. Güvenlik kültürü değerlendirmesi yapılırken Bülent Arpat'ın (2016) Güvenlik Kültürü Değerlendirme aracı kullanılmıştır. Yedi boyutlu (Ana Özellikler, Kurumsal Liderlik, Çalışan Yönetimi, Kurumsal Değer, Stratejik Vurgu, Başarı Kriterleri, ÇSG Süreçlerine Kontrol Yaklaşımı) Çalişan Sağlığı ve Güvenliği ölçeği ile yapılan ölçümleme sonucunda SDT'de açıklanan içsel ve dışsal motivasyon kavramları ile ilgili olarak“değişime açıklık”ve“içselleştirme”kavramlarını temsil eden belirleyici iki boyut ve beş farklı kültür segmenti ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to create a measurement tool for the effective analysis of the current employee health and safety culture in a ground handling company operating in the aviation industry. This scale is designed based on the dimensions of the competing values model of employee health and safety practices. The study was carried out with the executives working in the operational unit with the highest risk level within the scope of occupational health and safety. The Employee Health and Safety Corporate Culture Questionnaire applied to the executives to identify the current and desired employee health and safety corporate culture. Bülent Arpat's (2016) Safety Culture Assessment tool was used to evaluate the safety culture. As a result of the measurement made with the Scale of Employee Health and Safety, which consists of seven dimensions (Main Features, Corporate Leadership, Employee Management, Corporate Value, Strategic Emphasis, Success Criteria, Control Approach to SHE Processes), two dimensions representing the concepts of“openness to change”and“internalization”and five different culture segments have emerged regarding the concepts of intrinsic and extrinsic motivation (Collobrative, Innovative, Positioning Relative to Competitors, Goal Orientedness, Compliance).