Investigating the brand Facebook pages for brand perception and consumer attitude in Turkey
Marka Facebook sayfalarının Türkiye'deki marka algısı ve tüketici tutumu açısından incelenmesi
  1. Tez No: 666951
  2. Yazar: BI BI AISHA AMIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURÇİN KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Facebook, Sosyal Medya, Tüketici Tutumu, Marka Algısı, Facebook, Social Media, Consumer Attitude, Brand Perception
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Günümüzde sosyal medya siteleri markalar için çok cezbedici olup, her marka Facebook, Instagram, Twitter gibi sosyal medya platformları kullanmaktadır. Sosyal medya kanalları aracılığıyla hedef kitleye ulaşmak kolaylaşmış ve tüketicilerin geribildirimlerini alma süreci daha az karmaşık hâle gelmiştir. Tüketicinin belirli bir marka hakkında düşünme şekli, satın alma kararını vermede en önemli unsurlardan biri olup; işletmeler ürünlerini akılda kalıcı kılmayı ve ürünlerinde veya stratejilerinde farklılık yaratmayı hedefler. Bu çalışmada Facebook marka sayfalarına ilişkin algı ve Facebook reklamlarına yönelik tutumlar üzerinde durulmuştur. Veri toplamada online anket kullanılmış, ankete katılanların tamamı Türkiye'deki aktif Facebook kullanıcıları arasından seçilmiştir. Çalışmada ana odak noktası Facebook ve markalar için Facebook üzerinde oluşturulan platformlardır. Facebook, videolar ve mesajlar aracılığıyla iletişimi desteklemektedir. Bu araştırma, Facebook aracılığıyla tüketici tutumunu detaylı bir şekilde araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında sosyal medya platformu üzerinden online dağıtılan anketle 227 cevap toplanmıştır. Yapılan analizlere dayalı bulgular, marka sayfalarına yönelik algı açısından cinsiyet anlamında önemli bir fark olmadığını ve tüketicinin Facebook reklamlarına yönelik tutumunda bir farklılık olmadığını, ancak marka sayfası algısının tüketicinin reklama yönelik tutumunu etkilediğini göstermektedir. Bu çalışma, bir markayı iyileştirmenin sosyal medyada marka sayfaları oluşturmayı, en alakalı reklamları kullanmayı ve aynı zamanda bu sayfalar ve reklamlar aracılığıyla iletişim oluşturmayı gerektirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays social media sites are attractive for brands, almost every brand is using the platforms created by social media such as Facebook, Instagram, Twitter. Reaching the target audience has got easier through social media channels and the process of receiving consumers` feedbacks is less complicated. The way a consumer thinks about a particular brand is hugely significant in creating a consumer relationship. Organizations aim to make their products memorable and create points of differences in their products, services and strategies. In this study, the perception regarding the brand pages and their attitude towards Facebook advertisement is focused on. An online questionnaire was published. The respondents were all active Facebook users in Turkey. In this study, the main focus is on Facebook and the platform which is created through Facebook for brands. Facebook supports communication through videos and messages. This research aims to provide a deeper view of influencing consumer attitude through Facebook, this research is about building a permanent relationship with consumers. An online questionnaire was distributed through social media platform and 227 responses were collected. The findings based on the analyses used suggest that there are no significant differences between gender considering perception towards the brand pages and no differences regarding consumer attitude towards Facebook advertisements but the perception of a brand page does affect consumer attitude towards advertisements. This study concludes that building a brand needs building brand pages on Facebook and creating the most relevant ads moreover, creating conversation through these pages and advertisements.