Tüketici tutundurma stratejilerinin marka farkındalığı yaratmadaki etkisi
Effect of consumer consideration strategies in creating brand awareness
- Tez No: 666989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FELOR EBGHAEI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tutundurma Stratejileri, Algılanan Risk, Algılanan Kalite, Marka Farkındalığı, Promotion Strategies, Perceived Risk, Perceived Quality, Brand Awareness
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez çalışmasının amacı tüketici tutundurma stratejilerinin marka farkındalığına etkilerini incelemektir. Bu kapsamda akıllı telefon kullanan ve İstanbul'da ikamet eden 402 kişinin dahil edilmesi ile çalışma yapılmıştır. Araştırmada tutundurma stratejilerinin etkilerini ortaya konması amacıyla anket yöntemine başvurulmuştur. Veri toplama işlemi üç adet veri toplama aracı ile yapılmıştır. Bunlar, sosyodemografik form, Tutundurma Stratejileri Ölçeği, ve Marka Farkındalığı Ölçeğidir. Çalışmada kullanılan veri toplama araçlarının güvenilirlik düzeyleri Cronbach's Alpha değerleri hesaplanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilmesi beklenen tutundurma ve marka farkındalığı alt boyutları ile ilgili beş farklı hipotez ortaya atılmıştır. Elde edilen veriler SPSS v.22 programı kullanılarak korelasyon ve regresyon analizine tabii tutulmuştur. Veri analizinden elde edilen sonuçlar tüketicilerin tutundurma stratejilerinin marka farkındalığı (satın alma davranışı, fiyat, algılanan risk, algılanan kalite) üzerinde anlamlı ilişkiye ve pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to examine the brand awareness effects of the consumer promotion strategies on the brand awareness. In this context, it was carried out by including 402 participants who use smart phones and live in Istanbul. The survey method was used to reveal the effects of promotion strategies in the research. Data collection was conducted with three data collection tools. These are sociodemographic form, the Promotion Strategies Scale, and the Brand Awareness Scale. The reliability levels of the data collection tools used in the study were calculated by the Cronbach's Alpha values. Five different hypotheses expected from the findings of the study regarding the promotion and brand awareness sub-dimensions were proposed. The data obtained were analyzed in terms of the correlation and regression analysis by using the SPSS v.22 program. The results obtained from data analysis showed that consumer promotion strategies had a significant relationship and a positive effect on brand awareness (purchasing behavior, price, perceived risk, perceived quality).