Acil servise iş kazaları nedeniyle başvuran hastaların demografik analizi
Demographic analysis of patients applying to emergency department due to occupational accidents
- Tez No: 667019
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİM SATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, İlk ve Acil Yardım, Forensic Medicine, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Emergency, Loss of workforce, Cost
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Bu çalışmada acil servise iş kazaları nedeniyle başvuran hastaların; demografik özelliklerini ve yaralanma mekanizmalarını belirleyip, iş kazası sonucunda gelişen uzuv kaybını, iş görmezlik süresini, ortalama maliyet değerini ve acilde sonlanım durumunu açığa çıkarmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem:Çalışmaya acil servise 01/07/2019-30/06/2020 tarihleri arasında iş kazası nedeniyle başvuran, dosya verilerine tam olarak ulaşılan 18 yaş üstü hastalardahil edildi.Çalışma retrospektif gözlemsel vaka serisi olarak yapıldı.Hastaların demografik verileri, yaralanma nedenleri, yaralanma bulguları, hastaneye yatış ve ameliyat ihtiyaçları, hastanede yatış gün süreleri kayıt altına alındı.Hastaların acil serviste sonlanım durumu, yapılan müdahaleler sonucu oluşan ortalama maliyet değeri ve iş kazasına ikincil gelişen iş göremezlik durumu değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen2540 hastanın %88.4'ü erkek, %11.6'i kadındı.Hastaların yaş ortalaması 34.4±9.6 (min=18 max=70) idi. Hastalarda en sık görülen lezyon tipi%43.2 (n=1097) ile yumuşak doku travmaları iken, vücudun en sık etkilenen bölgesi %69 (n=1744) ile ekstremiteler idi. Hastaların başvuru maliyetleri incelendiğinde ortalama maliyet değerinin 146.8±241.9 olduğu tespit edildi. Ortalama maliyet değerleri erkeklerde149.3±5.1 iken, kadınlarda 128.2±13.1 idi ve cinsiyetler arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı(p=0.135). Hastaların %39.6'sındaiş gücü kaybı geliştiği tespit edildi. İş gücü kaybı olan hastalar arasında çalışılmayan gün sayısının ortalamasının 33.9±57.3 gün idi. İş gücü kaybı erkeklerde 34.3 gün iken, kadınlarda 28.7 gün idi ve cinsiyetler arasında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. (p=p=0.397) Çalışmaya dahil edilen hastaların %19,5'inin (n=495) yaralanmalarının basit tıbbi müdahale ile giderilemeyeceği ve %1.2'sinin (n=31) hayati tehlikesinin olduğu tespit edildi.Hastaların % 88.5'i (n=2248)acil servisten taburcu edilirken,%1.1' i (n=28) yoğun bakıma, %5.8'i (n=148) servise yatırıldı.Hastaların %3.2'si (n= 81) el cerrahisi uzmanı ihtiyacı nedeniyle sevk edilirken, %1.2'si (n=30) acil servisi izinsiz terk etti. Vakaların %0.2'si (n=5) ise acil serviste exitus oldu. Sonuç:İş kazaları en sık genç erkeklerde ve ekstremite yaralanması şeklinde görülmektedir. Acil servise başvuran iş kazalarının önemli bir kısmının ayaktan tedavi edilerek taburcu edilmesi, hayatı tehdit eden yaralanmaların az olması; çalışmamızın verileri ışığındaiş kazalarının gerçek sebeplerinin tespit edilerek, iş yerinde alınabilecek önlemlerle bu kazaların önüne geçilebileceğini düşündürmektedir. Anahtar kelime:Acil, İş gücü kaybı, İş kazaları, Maliyet
Özet (Çeviri)
Objectives: Aim of thisstudy is todeterminedemographiccharacteristicsandinjurymechanisms of patientsadmittedtoemergencydepartmentduetoworkrelatedaccidents, andtoidentifytheloss of limbs, duration of disabilities, averagecostvaluesandtheemergencyoutcomescausedbyworkrelatedaccidents. MaterialandMethod: Patientsovertheage of 18 whowereadmittedtotheemergencydepartmentduetoworkrelatedaccidentsbetween 01 July 2019 and 30 June 2020 wereincluded in study. Theobservationalcaseseriesstudywasconductedretrospectively. Patients'demographicinformation, causes of injury, injuryfindings, hospitalizationperiodsandneedsforsurgicalinterventionwererecorded. Outcomes of thepatients in theemergencydepartment, averagecostvaluesresultingfrominterventionsandthedisabilitiesdevelopedsecondarytoworkrelatedaccidentswereevaluated. Results: A total of 2540 patientsincluded in thestudy. Malesaccounted88.4% forworkrelatedinjurieswhilewomanwereaccountedfor 11.6%. Meanage of thepatientswas34.4 ± 9.6 (min = 18 max = 70). Mostcommontype of injury in thepatientswassofttissuetraumawithratio of 43.2% (n = 1097), andmostfrequentlyaffectedparts of the body wereextremitieswith a ratio of 69% (n = 1744). Whentheapplicationcosts of thepatientswereexamined, averagecostvalueswasfound as 146.8 ± 241.9. Averagecostvalueswere 149.3 ± 5.1 in men and 128.2 ± 13.1 in womenrespectively, withnostatisticallysignificantdifferencebetweengenders (p = 0.135). A total of 39.6% of thepatients had a loss in workingcapacity. Averagenumber of workdayslostamongthepatientswithloss of workforcewas 33.9 ± 57.3.,Therewasnostatisticallysignificantdifferencebetweengendersregardingloss of workforce (p=0.397), withaverageloss of workforcebeing 34.3 days in men and 28.7 days in women. Of the 2540 patientsincluded in thestudy, injuries of 19.5% (n = 495) of thepatientsrequiredfurthermedicalevaluationandinjuries of 1.2% (n = 31) were life-threatening, resulting in 0.2% (n = 5) mortality rate in theemergencydepartment. While 88,5% (n = 2248) of patientsweredischargedfromtheemergency service, 1.1% (n = 28) werehospitalized in intensivecareand 5.8% (n = 148) werehospitalized in inpatientsetting. Of theremainingpatients, 3.2% (n = 81) of thepatientswerereferredtoothertertiarycarecentersduetotheabsence of a handsurgeryspecialistand 1.2% (n = 30) lefttheemergency service withoutpermission. Conclusion: Workrelatedaccidentsaremostcommon in youngmalesandmostcommonlyaffected body partsareextremities. Thefactthatmajority of workrelatedaccidentsadmittedtotheemergencydepartmentweretreatedanddischarged on an outpatientbasiswithonlyfewfatallyinjuredpatientssuggestcauses of workrelatedaccidents can be furtherdeterminedwiththehelp of ourstudiesfindings, therefore, theseaccidents can be preventedbyincreasingworkplaceprecautionsthefirstplace.