Jordanian-Turkish relations in the light of regional changes: 2003-2020
Bölgesel değişikler ışığnda Ürdün-Türk ilişkileri (2003-2020)
- Tez No: 667044
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALP YÜCE KAVAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Yolsuzluk, Hükümet, Kurumlar, Performans, Jordanian-Turkish, Region, Relation
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Yolsuzluk, tevdi edilen otoritenin kişisel ve özel çıkarlar için suiistimal edilmesi manasına gelmektedir. Kamu yöneticilerinin, memur olarak kendilerine verilen yetki veya güveni, mali veya maddi olmayan kazanımlar için suiistimal ettiklerinde meydana gelmektedir. Afganistan'daki yolsuzluk problemi 2001 yılından bu yana o kadar yaygındır ki bu ülke, Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından yolsuzluğun en yaygın olduğu ülkelerden biri olarak nitelendirilmiştir. Bu çalışma, Afgan hükümetindeki yolsuzlukla ilgilidir ve çalışmanın odağında, Taliban'ın uzaklaştırıldığı ve yeni hükümetin kurulduğu 2001 yılı bulunmaktadır. Bu tez, Afganistan'daki yolsuzluk sorununun ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır. Birinci bölümde, araştırmayı yapmak için kullanılan yöntem de anlatılmaktadır. Kitaplar, sivil toplum örgütleri, uluslararası örgüt raporları, makaleler ve dergilerden elde edilen ikincil veriler kullanılmıştır. İkinci bölümde, yolsuzluk tanımlamaları ve çeşitli şekilleri ile kavramsallaştırılmıştır. Sonraki bölümlerde, Afganistan'daki farklı yaygın yolsuzluklarn türlerini açıklamaktadır. Bu eğitim sektörü, vergi değerlendirme, tahsilat sektörü ve kamu hizmeti sunan kurumlardaki yolsuzluğu gözler önüne sermektedir. Sonrasında, Afgan hükümetinin yolsuzlukla mücadelesindeki çabaları açıklandı ve son bölümde yolsuzluğun Afganistan'a etkisi açıklanmıştır. Afgan hükümetinin yolsuzluğu kontrol altına alması için tavsiyeler bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this Thesis is to present discussion on how relations between Turkey and Jordan has been enhanced as a result of both shared values and history that has ultimately resulted in strong bilateral relations between them. The first Chapter which comprises the introductory part of our master thesis presents background information about the two countries and their leaders and the initial time that the relationship between the two countries was established. In this chapter, we aim to discuss further the statement of the purpose and significance, and the research questions regarding research paper. It also comprises of the method that was used in carrying out the study. The second chapter will comprise the historical background of the bilateral relations between Jordan and Turkey being held in three stages. The first stage mentions early years of the bilateral relations while the second one is focusing on the Jordanian-Turkish relations during the Cold War Era whilst the last stage is concentrated on the bilateral relations between 1990-2002. The third chapter of the thesis. The fourth chapter is a discussion regarding the economic and relations between Jordan and Turkey. Our thesis presents a summary of all the contents of the research paper through a conclusion which is the last section.