An exploration of EFL students' perceived sources of speaking anxiety
İngilizce öğrenen öğrencilerin konuşma kaygısı kaynakları üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 667043
  2. Yazar: SİNEM DOYMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim kaygısı, dil kaygısı, konuşma kaygısı, Communication apprehension, language anxiety, speaking anxiety
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Türk üniversitelerinde yabancı dil öğrenen orta düzey İngilizce seviyesinde öğrenciler arasında konuşma kaygısının kaynaklarını belirlemek ve yabancı dil konuşma kaygısını azaltmak için eğitmenlerin önerilerini almak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, bu çalışma 60 orta düzey İngilizce seviyesinde Türk ve uluslararası öğrenci ve en az 10 yıl İngilizce öğretmenliği deneyimi bulunan 10 yerli ve yabancı İngilizce öğretmeni ile 2019-2020 akademik yılında İstanbul Aydın Üniversitesi Hazırlık okulunda yürütülmüştür. Bu çalışma karma bir yöntem çalışması olarak tasarlanmıştır. Yani, araştırma sorularının cevaplarını bulmak için hem nicel hem de nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Öğrencilere kullanılan Yabancı Dil Sınıf Kaygısı Ölçeği (FLCAS) (Horwitz, Horwitz, & Cope, 1986) anketi nicel veri toplarken, öğretmenlerle yapılan takip görüşmeleri nitel veri toplamıştır. Takip mülakat soruları, FLCAS anketinde öğrenciler tarafından en yüksek beş anksiyete durumuna sebep olan öğelerdi. Nicel veriler Sosyal Bilimler İstatistik Paketi (SPSS) ile analiz edilmiştir. Görüşmeler yoluyla toplanan nitel veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Nicel verilerin sonuçları, öğrencilerin orta düzeyde yabancı dil konuşma kaygısına sahip olduğunu ortaya koymuştur. En çok kaygı uyandıran öğeler sınıf arkadaşlarının sert tutumları, sınıfta gönüllü verilen cevaplar, dil sınıflarının diğer sınıflarla karşılaştırılması, dil sınıflarında geride kalma ve yapılan her hatada düzeltilme olarak belirlenmiştir. Bu durumlarla ilgili olarak, öğrencilerin kaygı düzeylerini azaltmak için eğitmenlerden gelen en önemli öneriler sınıfta bir konfor bölgesi ve samimi bir ortam oluşturma, grup çalışması ve ikili çalışma yaptırma, katılımları için öğrencileri övme ve teşvik etme ve anlık hata düzeltilmesinden kaçınmadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to identify sources of anxiety felt by intermediate English as a foreign language (EFL) learners when speaking English in Turkish universities, and to obtain instructors' suggestions as to how to decrease foreign language speaking anxiety. Having this purpose in mind, this study was conducted with sixty Turkish and international students of intermediate language proficiency level, and ten native and non-native English language instructors with at least ten years of English as a foreign language teaching experience at the Preparatory School of Istanbul Aydin University, Turkey; in the academic year of 2019-2020. This study was designed as a mixed method study. That is, both quantitative and qualitative research methods were used to find out the answers to the research questions. The Foreign Language Classroom Anxiety Scale (FLCAS) (Horwitz, Horwitz, & Cope, 1986) questionnaire which was used with the students gathered quantitative data, while the follow-up interviews conducted with the teachers gathered qualitative data. The follow-up interview questions were five of the FLCAS items with the highest rates of anxiety situations chosen by the students. The quantitative data was analyzed using the Statistical Package for Social Sciences (SPSS). The qualitative data collected through the interviews was subjected to descriptive analysis. The results of the quantitative data revealed that students had a moderate level of foreign language speaking anxiety. The most anxiety inducing items were identified as the harsh attitudes of classmates, having to volunteer answers in the classroom, a comparison of language classes with other classes, getting left behind and being corrected for every mistake. The most significant suggestions from the instructors to reduce the anxiety levels of students regarding these situations were creating a comfort zone and a friendly atmosphere in the classroom, doing group-work and pair-work activities, encouraging and praising students for their participation and avoiding immediate error correction.