BOBİ FRS stoklar standardının TMS/TFRS ve VUK'a göre incelenmesi ve uygulanması
A comparison and application of BOBI FRS inventories standard with TMS/TFRS and VUK inventories' articles
  1. Tez No: 667055
  2. Yazar: MUHAMMET KÜRŞAT DAYIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS), Türkiye Muhasebe Standartları (TMS), Vergi Usul Kanunu (VUK), Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (MSUGT), Stoklar, Financial Reporting Standards for Large and Medium-Sized Businesses, Turkey Accounting Standards, Tax Procedure Law, General Communique on Accounting System Application, Inventories
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Ticari ve ekonomik faaliyetler günümüz dünyasında tamamen küresel bir yapıya bürünmüş, ülkeleri ayıran sınırlar yatırımcılar için kalkmış, işletmelerin muhasebe süreçlerinde ve finansal raporlarında ortak bir dil kullanması zorunlu hale gelmiştir. İşletmelerin muhasebe ve finansal raporlarının dünyadaki tüm yatırımcılara hitap edebilmesi için Uluslararası Muhasebe Standartları oluşturulmuş olup ortaya konulan bu standartlar ülkelerin ve şirketlerin genel kabulünü kazanmıştır. Ülkeler Uluslararası Muhasebe Standartlarını baz alarak ulusal muhasebe standartlarını yürürlüğe koyarken ülkemiz de Türkiye Muhasebe Standartlarını (TMS) uygulamaya dahil etmiştir. Borsada işlem gören şirket ve bankalar gibi kuruluşların TMS'leri uygulaması zorunlu kılınırken, 01.01.2018 tarihi itibari ile ticari ve ekonomi hayatımıza dahil olan Büyük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler için Finansal Raporlama Standartlarını (BOBİ FRS) uygulamak bağımsız denetime tabi olup TMS'leri uygulamayan işletmeler için zorunlu hale getirilmiştir. Ülkemizin temel vergi yasası olan Vergi Usul Kanunu (VUK) ve Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (MSUGT) ile birlikte yeni dahil olan standartlar muhasebe uygulayıcıları ve işletme paydaşları için karmaşık bir hal almıştır. Bu çalışmada işletmelerin en önemli bilanço kalemlerinden olup dönem karı/zararı üzerine etkisi oldukça fazla olan stoklar ele alınmış, BOBİ FRS 6. Bölüm Stoklar Standardı, TMS 2 Stoklar Standardı ve VUK/MSUGT Stoklar hükümleri incelenerek standartlar arasındaki farklılıklar uygulayıcıların hatalı işlemlerde bulunmasının önüne geçmek, finansal dönem sonu raporlarının doğru olarak hazırlanması, işletme paydaşlarının yanıltılmadan gerekli bilgilere ulaşması amacı ile detaylı olarak açıklanmış ve ortaya konulmuştur. Çalışmanın uygulama bölümünde ise ülkemizin lokomotif sektörlerinden olan tekstil sektöründe faaliyet gösterip ithalat ve ihracat işlemlerini yoğun olarak gerçekleştiren bir işletme ele alınmıştır. İşletmenin bir ay boyunca stoklar ile ilgili olarak yapmış olduğu çeşitli işlemler BOBİ FRS 6. Bölüm Stoklar Standardı, TMS 2 Stoklar Standardı ve VUK/MSUGT Stoklar hükümlerince nasıl kayıtlara intikal ettirileceği uygulamalı olarak gösterilip, standartlar arasındaki farkların dönem sonu itibari ile kar/zarar tablosu (gelir tablosu) sonucunda yer alan dönem karı/zararı tutarına nasıl etki edeceği bulunarak gösterilmiştir. Yapılan bu çalışma ile birlikte ülkemizde yürürlükte bulunan standartlara göre stoklar ile ilgili işlemlerin eksiksiz bir biçimde gerçekleştirilmesi, muhasebe uygulayıcılarının tabi oldukları standarda göre ilgili işlemleri doğru olarak tamamlamaları, işletme paydaşlarının işletmeler üzerinde karar alırken yanılmadan sonuca ulaşmalarını, özellikle tekstil sektörü üzerine faaliyette bulunan işletmeler için yol gösterici bir kaynak olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Commercial and economic activities have taken a completely global structure in today's world, the borders separating countries have been destroyed for investors, and it has become mandatory for businesses to use a common language in their accounting processes and financial reports. International Accounting Standards (IAS) have been created in order for businesses to address their accounting and financial reports to all investors in the world, and these standards have gained the general acceptance of countries and companies. While countries putting into action national accounting standards based on IAS, our country has included Turkey Accounting Standards in application. While it is mandatory for institutions such as companies and banks listed on the stock exchange to apply Turkey Accounting Standards's, applying the Financial Reporting Standards for Large and Medium-Sized Enterprises, which are included in our economic life as of 01.01.2018, is obligatory for businesses that do not apply Turkey Accounting Standards has been made. With the Tax Procedure Law and General Communique on Accounting System Application, which are the basic tax laws of our country, the newly included standards have become complex for accounting practitioners and business stakeholders. In this study, stocks which are among the most important balance sheet items of the enterprises and have a significant effect on the period profit or loss, are discussed, Financial Reporting Standards for Large and Medium-Sized Enterprises 6th Section Inventories Standard, Turkey Accounting Standards 2 Inventories Standard and Tax Procedure Law/General Communique on Accounting System Application Inventories provisions are examined, to prevent the differences between the standards from making erroneous transactions, It has been explained and presented in detail in order to prepare the financial period-end reports correctly, to reach the necessary information without being misled by the business stakeholders. In the application part of the study, a company operating in the textile sector, which is one of the locomotive sectors of our country, and carrying out import and export operations intensively, is discussed. Various transactions made by the company regarding inventories for one month are shown practically how to be recorded in accordance with the provisions of BOBI FRS 6th Section Inventories Standard, Turkey Accounting Standards 2 Inventories Standard and Tax Procedure Law/General Communique on Accounting System Application Inventories, and the differences between the standards are determined as a result of the profit or loss statement as of the end of the period. How it will affect the amount of profit or loss for the period has been found and shown. With this study, it is important to ensure that the transactions related to stocks are carried out in full in accordance with the standards in force in our country, that accounting practitioners complete the relevant transactions correctly according to the standards they are subject to, the business stakeholders reach the conclusion without making a mistake while making decisions on the enterprises, especially for the enterprises operating in the textile sector. It is intended to be an indicative resource.