İş hukukunda bildirim
Notifications in labour law
- Tez No: 667095
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP MAKAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bildirim, Bildirim Yükümlülüğü, İş Sözleşmesi, İhbar, Notification, Notification Obligation, Employment Contract, Notice
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
İşçi ve işveren arasındaki iletişimin sağlanmasında bildirimler büyük önem taşır. İşçi ile işverenin yasal düzenlemelerle kendilerine tanınan bazı hakları kullanabilmeleri ve yükümlülüklerini yerine getirebilmeleri için karşı tarafa bildirim yapmaları gerekir. Bazı durumlarda ise bildirimin; iş sözleşmesinin karşı tarafına değil üçüncü bir kişiye, sendika temsilcisine ya da bir kamu kurumuna yapılması gerekir. Her ne kadar iş hukukunda ilk akla gelen bildirim fesih bildirimi olsa da iş hukuku mevzuatında, iş sözleşmesi taraflarının yapması gereken birçok bildirim öngörülmüştür. İş hukukundaki bildirimlere ilişkin düzenlemelerin eksik yanı, bildirimlerin yapılma usulünde bir standardın bulunmamasıdır. Öngörülen bildirimlerin hemen hepsi farkı geçerlilik şartlarına, farklı süre ve şekil kurallarına tabi kılınmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde; genel olarak bildirim kavramı ele alınmış, bildirimin hukuki niteliği ve iş hukukundaki yeri üzerinde durulmuştur. Ayrıca bu bölümde iş ilişkisinin kurulması aşamasında yapılması gereken bildirimlere yer verilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde iş sözleşmesinin devamı sırasında tarafların yapması gereken bildirimler ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise iş sözleşmesinin sona ermesi aşamasında tarafların yapması gereken bildirimler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Notifications are very significant in ensuring communication between the employee and the employer. The employee and the employer must notify the other party in order to be able to exercise some of the rights granted to them by legal regulations and to fulfill their obligations. In some cases, the notification must be made to a third party, union representative or a public institution, not the other party of the employment contract. Although the first notification that comes to mind in labour law is the termination notification, many notifications that the parties of the employment contract must make are regulated in the labour legistation. The shortcoming of the regulations regarding the notifications in the labour law is that there is no standard procedure for making notifications. Almost all of the notifications are subject to different validity conditions, different time and style rules. In the first part of our study, the concept of notification is broadly discussed, and then its legal nature and its place in labour law are explained. Also in this part, notifications to be made during the establishment of an employment relationship are included. In the second part, notifications to be made during the continuation of the employment relationship are discussed. In the third part, notifications to be made during the terminations of the employment contract are elaborated.