GSM şebekelerinin elektrik enerji ihtiyacının hibrit sistemle karşılanmasının teknik ve ekonomik analizi
Technical and economic analysis of supplying the electricity energy demand of GSM networks with hybrid system
- Tez No: 667108
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Energy, Mechanical Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Enerji, Hibrit Fotovoltaik Sistem, Verimlilik, Yeşil Baz İstasyonu, Efficiency, Energy, Green Base Station, Hybrid Photovoltaic System
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada sayıları sürekli artan baz istasyonlarının enerji ihtiyaçları analiz edilerek, enerji ihtiyaçlarının güneş enerjisinden üretilen elektrik ile karşılanmasına yönelik teknik ve ekonomik analizler yapılmıştır. Yaz aylarında yoğun göç sebebiyle nüfusu 10 katına çıkan Söğüt Cuması Yaylası'nda, şebeke bağlantısı olmayan fotovoltaik sistem ve hibrit fotovoltaik sistem ile baz istasyonunun ihtiyaç duyduğu elektriğin sağlanmasına ilişkin projeler tasarlanmıştır.Güneş enerjisi sisteminin ürettiği enerjinin ve baz istasyonlarında tüketilen enerjinin coğrafi şartlara bağlı olması sebebiyle; enerji ihtiyacı güneş enerjisi sistemleriyle karşılanacak baz istasyonunun kurulacağı bölgenin nüfusu, demografik yapısı dikkate alınarak enerji ihtiyacı belirlenmiş, matematik ve özel konumu dikkate alınarak güneş enerjisi sisteminin üreteceği enerji belirlenirken internet tabanlı Solargis yazılımı yardımıyla bilgisayar destekli analiz, tasarım ve simülasyon tekniklerinden yararlanılmıştır. İletişim hizmetinin kamusal niteliği ve çağımızda taşıdığı önem gözetilerek, baz istasyonlarının enerji ihtiyacının elektrik şebekesi bulunmayan bölgeler ile enerji ihtiyacı elektrik şebekesinden yeterli düzeyde karşılanamayan bölgelerde güneş enerjisi vasıtasıyla karşılanması önceliklendirilerek bu bölgelere yönelik proje ve analiz çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak, elektrik şebekesi bulunmayan bölgelerde baz istasyonunun enerjisinin jeneratör aracılığıyla ve güneş enerjisi sistemiyle sağlanmasının ekonomik ve teknik değerlendirmeleri yapılmış, güneş enerjisi sisteminin daha ekonomik ve çevre dostu olduğu tespit edilmiştir. Elektrik şebekesinin kapasitesinin yeterli olmadığı bölgelerde, baz istasyonu enerjisinin şebeke aracılığıyla karşılandığı sistemler ile hibrit güneş enerjisi sistemleri karşılaştırılmış, hibrit sistemlerin ekonomik ve teknik açıdan sunduğu avantajlar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the energy needs of the base stations are analyzed. Subsequently, technical and economic analyzes have been made to meet energy needs with electricity which is generated from solar energy. Projects have been designed to provide the electricity needed by the base station using an off-grid connection photovoltaic system and a hybrid photovoltaic system in the Söğüt Cuması Plateau whose population has increased ten times due to heavy migration in the summer months. Due to the fact that the energy produced by the solar energy system and the energy consumed at the base stations depend on the geographical conditions, the population and demographic structure of the region where the energy needs will be met by solar energy systems have been taken into consideration and the energy need has been determined accordingly. As a method, computer-aided analysis, design and simulation techniques (internet based Solargis software) have been used to determine the energy to be produced by the solar energy system, taking into account the mathematics and special position. Considering the public nature of the communication service and the importance it has in our age, projects and analysis studies have been carried out for these regions by prioritizing the energy need of base stations to be met by solar energy in regions where there is no electricity network and in regions where energy needs cannot be met at a sufficient level from the electricity network.As a result, the economical and technical evaluations of the energy supply of the base station through a generator and solar energy system in regions where there is no electricity grid have been made and it has been determined that the solar energy system is more economical and environmentally friendly. In regions where the capacity of the electricity grid is insufficient, the systems where the base station energy is supplied by the hybrid solar energy system or only through the grid are compared, and the economic and technical advantages of hybrid systems are revealed.