İstihbarat sistemlerinin ulusal güvenliğe etkisi: Türkiye örneği
Effect of national security intelligence system: In Turkey
- Tez No: 667134
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL VELİ NERİMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İstihbarat, Güvenlik, İstihbarat Sistemi, Ulusal Güvenlik, Intelligence, Security, Intelligence System, National Security
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Sınırların hızla kalkması ve dünyanın küçülmesi ile birlikte ülkeler arası etkileşim de her geçen gün artmaktadır. Bu durum ülkeler arası işbirliklerini arttırdığı gibi tarih boyunca savaşmayı çok seven insanoğlunun çatışmalarına da zemin hazırlamaktadır. Teknolojik gelişmelerin hızla sürdüğü, iletişim ağlarının genişlediği günümüzde, gizliliğin sağlanması da çok daha zorlu bir hale gelmiştir. İstihbarat sistemleri, bu gelişmeler ışığında ülkelerin ihtiyaç duyduğu bilgileri ve gelişmeleri aktararak askeriyeden ekonomiye, siyasetten güvenliğe hemen her alanda geliştirilen politikalara ışık tutmaktadır. Bu doğrultuda istihbarat sistemlerinin ulusal güvenliğin üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğundan söz etmek mümkündür. Çalışma kapsamında istihbarat sistemlerinin ulusal güvenlik üzerindeki etkilerini incelemek adına öncelikli olarak istihbarat sistemi olgusu ele alınmış, tarihsel gelişimden ve alanlarından bahsedilmiştir. Daha sonra ulusal güvenlik olgusu ele alınırken, ulusal güvenliği etkileyen faktörler incelenmiştir. Çalışma kapsamında Türkiye'nin ulusal güvenlik olgusu içerisinde istihbaratın rolü ve etkinliği incelenerek çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the rapid removal of borders and the shrinking of the world, the interaction between countries is increasing day by day. This not only increases cooperation between countries, but also paves the way for the conflicts of human beings who love to fight throughout history. In today's world where technological developments continue rapidly and communication networks expand, ensuring confidentiality has become even more challenging. Intelligence systems shed light on the policies developed in almost every area from military to economy, politics to security by transferring the information and developments needed by countries in light of these developments. In this regard, it is possible to mention that intelligence systems have a great impact on national security. Within the scope of the study, in order to examine the effects of intelligence systems on national security, the phenomenon of intelligence system was primarily addressed and historical development and its areas were mentioned. Then, while dealing with the phenomenon of national security, the factors affecting national security were examined. Turkey's study was completed by examining the role and effectiveness of intelligence in national security cases under study.