Milli Güvenlik Kurulu'nun güvenlik politikalarındaki rolü ve ABD Ulusal Güvenlik Konseyi ile mukayeseli analizi
The role of the National Security Council in security policies and its comparative analysis with the US National Security Council
  1. Tez No: 929004
  2. Yazar: MUSTAFA KINAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL YAPRAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik, Güvenlik Stratejisi, Güvenlik Politikası, Milli Güvenlik Kurulu, Ulusal Güvenlik Konseyi, Security, Security Strategy, Security Policy, National Security Council
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 391
Özet
Milli Güvenlik Kurulu (MGK)'nun, Türkiye'nin güvenlik politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında çok önemli bir etkisi bulunmaktadır. MGK uzun bir süre boyunca güvenlik politikalarının oluşturulmasında ve uygulanmasında seçilmiş meşru hükümetleri zorlayıcı ve bağlayıcı kararlara imza atmıştır. MGK'ya emsal oluşturacak ilk kuruluş II. Dünya Savaşı'nın ardından 1947 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'nde kurulan Ulusal Güvenlik Konseyi (UGK)'dir. Buna benzer kuruluşlar küresel çapta çok sayıda devlette (Fransa, Almanya, Rusya İran v.b.) bulunmaktadır. Bu kuruluşlar işlevleri bağlamında birbirine yakın olmakla birlikte; örgütlenmeleri, bileşenleri, kanuni alt yapıları ve amaçları devletten devlete değişiklikler göstermektedir. Türkiye'de ise MGK emsali bir kuruluş ilk kez Kurtuluş Savaşı Dönemi'nde 1921 yılında Harp Encümeni Fevkaladesi ile tesis edilmiştir. Bu kuruluş Kurtuluş Savaşı dönemindeki koordinasyonsuzluğu ortadan kaldırmak gayesiyle kurulmuştur. 1962 yılına kadar çeşitli adlar altında varlığını devam ettiren bu kuruluş, 1960 Askeri Darbesi'nin ardından çıkarılan 1961 Anayasasında MGK ismini almıştır. 1962 yılından günümüze kadar muhteviyatında çok sayıda değişiklik olmasına rağmen ismi MGK olarak devam etmektedir (MGK, 2022). Ulusal, bölgesel ve uluslararası alanda başarılı bir güvenlik politikasının inşası; politik, ekonomik, teknolojik, sosyal, istihbarat ve askeri bileşenleri bünyesinde bulunduran ulusal ve uluslararası sistemlerin dikkatli analizine dayanmaktadır. Modern, demokratik, sağlıklı işleyen, dosta güven düşmana korku veren bir güvenlik politikası için Türkiye'nin her zaman uzman, akılcı ve faal bir MGK'ya ihtiyacı vardır. Araştırmanın temel amacı, Türkiye'de uygulanan güvenlik politikalarının belirlenmesinde ve uygulanmasında MGK'nın rolünü irdeleyip ABD'de güvenlik politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasında belirgin bir başarıya sahip olan UGK ile mukayese etmektir. Bu bağlamda milli güvenlik politikasının daha çağdaş, demokratik ve akılcı bir biçimde oluşturulmasına katkı temin edebilecek konuların saptanarak, MGK'nın ulusal, bölgesel ve uluslararası arenada nasıl daha güçlü bir konuma gelebileceğinin kapısını aralamaya çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
The National Security Council (MGK) has a very important impact on the resources and viability of Turkey's security policies. For a long time, the MGK has made coercive and protective decisions regarding the security policies of the existing and accepted legitimate governments. The first organization that would set a precedent for the MGK was the National Security Council (NSC), which was established in the United States of America (USA) in 1947 after World War II. Similar organizations exist in many states globally (France, Germany, Russia, Iran, etc.). Although these organizations are close to each other in terms of their functions; their organizations, components, legal infrastructures and purposes vary from state to state. In Turkey, the MGK is a similar organization and was first established by the Military Council Extraordinary in 1921 during the War of Independence. This organization was established with the aim of eliminating uncoordination during the War of Independence. This organization, which continued to exist under various names until 1962, was canceled after the 1960 Military Coup, and was renamed MGK in the 1961 Constitution. Although there have been many changes in its content since 1962, its name continues as MGK (MGK, 2022). Construction of a successful security policy in the national, regional and international arena; It is based on careful analysis of national and international systems that include political, economic, technological, social, intelligence and military components. Turkey always needs an expert, intelligent and active MGK for a security policy that is modern, democratic, functions well and inspires trust in friends and fear in enemies. The main purpose of the research is to examine the role of the MGK in determining and implementing security policies in Turkey and to compare it with the National Security Council (NSC), which has apparently had a significant success in determining the security policies in the USA. In this context, it is possible to try to open the door to how the MGK can become more democratic in the national, regional and international arena by identifying issues that can contribute to a more modern, democratic and rational origin of national security policy.