Enflasyon oranı ve büyüme oranının bankacılık sektörüne etkisi üzerine bir araştırma
A research on the impact of inflation rate and growth rate on the banking sector
  1. Tez No: 667152
  2. Yazar: MURAT ÇAPKUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURGÜN KOMŞUOĞLU YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Bankacılık Sektörü, Enflasyon, Ekonomik Büyüme, Gri İlişkisel Analiz Yöntemi (GRA), Trend Analizi, TOPSIS Yöntemi, Turkish Banking Sector, Inflation, Economic Growth, Gray Relational Analysis Method, Trend Analysis, TOPSIS Method
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bankacılık sektörünün, ülke ekonomik göstergelerinden etkilendiğini söylemek mümkündür. Ülke ekonomisinde meydana gelen her değişiklik bankacılık sektöründe eş zamanlı olarak hissedilmektedir. Bu etki ise kimi zaman doğru yönlü iken, kimi zamanda ters yönlü gerçekleşmektedir. Bu etkinin varlığını ekonometrik bir şekilde göstermek amacıyla bu çalışmada bankacılık sektörü verileri ile ekonomik göstergeler kıyaslanarak değerlendirilecektir. Bu bağlamda ilk olarak bankacılık sektör verileri, bir ülke için en önemli iki gösterge olan enflasyon ve büyüme oranı ile kıyaslanacaktır. İkinci aşamada ise bankacılık sektör verileri Gri İlişkisel analiz yöntemi ile performans değerlendirmesine tabi tutulacaktır. Elde edilen performans sonuçları ise yine enflasyon ve büyüme oranı ile kıyaslanacaktır. Ayrıca Gri İlişkisel analiz yönteminde kullanılan değişkenler Trend analiz yöntemi yardımı ile de değerlendirilmiştir. Yapılan inceleme analiz ve değerlendirmeler sonucunda ise, birçok sektör verisinin enflasyon oranı ile ters, büyüme oranı ile doğru orantılı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is possible to say that the banking sector is affected by the country's economic indicators. Every change that happened in the country's economy is felt simultaneously in the banking sector. Sometimes this effect occurs in the right direction and sometimes in the opposite direction. In order to demonstrate the existence of this effect in an econometric way, in this study, banking sector data and economic indicators will be compared and evaluated. In this context, firstly, banking sector data will be compared with inflation and growth rate, which are the two most important indicators for a country. In the second stage, banking sector data will be subjected to performance evaluation using the Gray Relational Analysis Method. The performance results obtained will be compared with the inflation and growth rate. In addition, variables used in the Gray Relational analysis method were also evaluated with the help of Trend analysis method. As a result of the examinations, analyzes and evaluations, it was determined that many sector data are inversely related to the inflation rate and directly proportional to the growth rate.