Kedilerde medetomidin ve deksmedetomidinin sedatif, kardiyovasküler ve biyokimyasal etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of sedative, cardiovascular and biochemical effects of medetomidine and dexmedetomidine in cats
  1. Tez No: 667156
  2. Yazar: ERMAN PEKTEZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP PEKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Deksmedetomidin, medetomidin, preanestezi, sedasyon, kedi, Dexmedetomidine, medetomidine, preanesthesia, sedation, cat
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Kedilerde Medetomidin ve Deksmedetomidinin Sedatif, Kardiyovasküler ve Biyokimyasal Etkilerinin Karşılaştırılması Bu çalışma, kedilerde medetomidin ve deksmedetomidinin sedatif, kardiyovasküler ve biyokimyasal etkilerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Ankara Kedi Hastanesine röntgen, ultrason, diş hastalıkları, kulak hastalıkları, küçük çaplı dikiş uygulamaları amacıyla getirilen 15 sahipli kedi kullanılmıştır. Kedilere 2 saat öncesine kadar yemek ve su kısıtlaması yapılmamıştır. Çalışmada 0.04 mg/kg deksmedetomidin ve 0.08 mg/kg medetomidin intramüsküler verilmiştir. Uygulama sonrasında hareket değişiklikleri ve sedasyon durumları kaydedilmiştir. Sedasyon skoru, analjezi skoru, kalp atım sayısı, solunum sayısı, diastolik tansiyon, sistolik tansiyon, vücut sıcaklığı ve gelişen yan etkiler takip edilmiştir. Alınan kanlardan yapılan testlerle hemogram, serum aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), total protein (TP) ve glikoz düzeyleri, akyuvar (WBC), alyuvar (RBC), hemoglobin (HGB), hematokrit (HCT) değerleri ölçülmüştür. Sedasyon skoru, analjezi skoru, kalp atım sayısı, solunum sayısı, sistolik tansiyon, diastolik tansiyon, vücut sıcaklığı, ALT, glikoz, WBC değerlerindeki değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak deksmedetomidin ve medetomidinin klinik olarak benzer sedatif ve analjezik etkinliği olduğu, kedilerde sedasyon gerektiren uygulamalarda her iki etken maddenin de tercih edilebilir olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Sedative, Cardiovascular and Biochemical Effects of Medetomidine and Dexmedetomidine in Cats The aim of this study is to compare the sedative, cardiovascular and biochemical effects of medetomidine and dexmedetomidine in cats. In this study, 15 client-owned cats were used which brought to Ankara Cat Hospital for X-Ray, ultrasound, dental and ear diseases and small stitches manipulation. Food and water were withheld 2 hours before administration. Cats were administered 0.04 mg/kg dexmedetomidine and 0.08 mg/kg medetomidine intramuscularly. Their movements and their sedation scores were recorded after administration. Sedation score, analgesia score, heart rate, respiratory rate, diastolic blood pressure, systolic blood pressure, body temperature and side effects were observed. Complete blood count, serum aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), total protein (TP) and glucose levels, white blood cells (WBC), red blood cells (RBC), hemoglobin (HGB), hematocrit (HCT) values were performed from the blood samples. The changes in sedation score, analgesia score, heart rate, respiratory rate, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, body temperature, ALT, glucose, and WBC values were found statistically significant. It was concluded that dexmedetomidine and medetomidine have clinically similar sedative and analgesic efficacy, and that both agents are preferable for sedation in cats.