Evlilik çatışması ve çatışma çözüm stillerinin mutluluk düzeyleri açısından incelenmesi
Marital conflict and analysis of conflict resolution styles in terms of levels of happiness
  1. Tez No: 667155
  2. Yazar: SENA DEMİRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYATİ HÖKELEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik Çatışması, Çatışma Çözme Stilleri, İlişkilerde mutluluk, Marriage Conflict, Conflict Resolution Styles, Happiness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı evlilik çatışması ve çatışma çözüm stillerinin İlişkilerde mutluluk düzeyleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırma değişkenlerinin incelenmesinde, kişilerin demografik değişkenlerinin araştırma değişkenleri ile karşılaştırması yapılarak, katılımcıların kişisel değişkenleri bakımından araştırma değişkenlerinin farklılaşma düzeyleri incelenmiştir. Araştırma anket yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların evlilik çatışmalarını belirlemek amacıyla Hatipoğlu (1993) tarafından geliştirilen 'Evlilik Yaşamı Anketi' kullanılmıştır. Aynı zamanda katılımcıların çatışma çözüm stillerinin belirleyebilmek için Özen (2006) tarafından geliştirilen 'Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği' kullanılmıştır. Son olarak katılımcıların İlişkilerde mutluluk düzeylerinin belirlenebilmesi için ise Türkçe uyarlaması Tuterel-Kışlak (2002) tarafından yapılan 'İlişkilerde Mutluluk Ölçeği' kullanılmıştır. Araştırma İstanbul sınırları içerisinde yaşayan evli bireyleri (500 kişi) içermektedir. Araştırmada, betimleyici ve karşılaştırmalı istatistiksel analiz yöntemleri uygulanmıştır. Hazırlanan anket SPSS 22.0 for Windows paket programında güvenirlik analizine tabi tutulmuştur. Araştırmada kullanılan anket verilerinin güvenilirliğini ölçmede Cronbach's Alpha yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına bakıldığında; evlilik çatışması ile olumsuz çatışma çözme alt boyutu, geri çekilme alt boyutu ve boyun eğme arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkili bulunmuştur. Aynı zamanda evlilik çatışması ile ilişkilerde mutluluk arasında negatif yönlü orta düzeyde ilişki bulunmuştur. Çatışma çözme genel boyutu ile ilişkilerde mutluluk düzeyi arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Çatışma çözme stilleri arttıkça ilişkilerde mutluluk düzeyide artmaktadır. Olumsuz çatışma çözme alt boyutu ile ilişkilerde mutluluk arasında negatif yönlü düşük düzeyde ilişki vardır. Olumsuz çatışma çözme boyutu artıkça ilişkilerde mutluluk düzeyi düşmektedir. Olumlu çatışma çözme alt boyutu, boyun eğme alt boyutu ve geri çekilme alt boyutu ilişkilerde mutluluk düzeyleri üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu bulgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of marital conflict and conflict resolution styles on happiness levels. In the examination of the research variables, the demographic variables of the individuals were compared with the research variables and the differentiation levels of the research variables in terms of the personal variables of the participants were examined. The research was carried out with the method of questionnaire. The“Marriage Life Questionnaire”developed by Hatipoğlu (1993) was used to determine the marital conflicts of the participants. At the same time,“Conflict Resolution Styles Scale”developed by Özen (2006) was used to determine the conflict resolution styles of the participants. Finally, in order to determine the happiness levels of the participants, the“Happiness in Relationships Scale”adapted to Turkish by Tuterel-Kışlak (2002) was used. The research includes married individuals (500 people) living within the borders of Istanbul. Descriptive and comparative statistical analysis methods were used in the study. The prepared questionnaire was subjected to reliability analysis in SPSS 22.0 for Windows package program. Cronbach's Alpha method was used to measure the reliability of the survey data used in the study. Looking at the research findings; marital conflict and negative conflict resolution sub-dimension, withdrawal sub-dimension and MSDS order was found to be positively and significantly correlated. At the same time, a moderate negative correlation was found between marital conflict and happiness. A positive and significant relationship was found between the general dimension of conflict resolution and happiness level. As conflict resolution styles increase, the level of happiness increases. There is a low level negative correlation between negative conflict resolution sub-dimension and happiness. As the negative conflict resolution dimension increases, the level of happiness decreases. Positive conflict resolution sub-dimension, submission sub-dimension, and withdrawal sub-dimension has a positive and significant relationship on happiness levels.