Mesafeli kurulan tüketici kredisi sözleşmelerinde bilgilendirme yükümlülüğü ve buna aykırılığın sonuçları
Informing obligation on distance consumer loan agreements and results of contrary behavior to this obligation
- Tez No: 667157
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE ÖZGÜR FALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Hukuk, Banking, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüketici Kredisi, Bilgilendirme Yükümlülüğü, Mesafeli Sözleşme, Tüketicinin Korunması, Consumer Loan, Informing Obligation, Distance Agreements, Consumer Protection
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Tüketici kredileri, içinde yaşadığımız mevcut ekonomik sistem dolayısıyla tüketicinin yeterli alım gücü bulunmaması sebebiyle ekonomik olarak daha güçlü kuruluşlar tarafından tüketicilere finansman sağlamak amacıyla verilen kredilerdir. Mevzuatımızda tüketici kredisi sözleşmesi 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun m. 22 / f. 1'de“Tüketici kredisi sözleşmesi, kredi verenin tüketiciye faiz veya benzeri bir menfaat karşılığında ödemenin ertelenmesi, ödünç veya benzeri finansman şekilleri aracılığıyla kredi verdiği veya kredi vermeyi taahhüt ettiği sözleşmeyi ifade eder.”şeklinde tanımlanmıştır. Bu düzenleme yapılırken 23/04/2008 tarih ve 2008/48/EC sayılı Tüketici Kredi Sözleşmelerine İlişkin Avrupa Parlamentosu ve Konseyi Direktifi'nin 3. maddesinin (c) bendinde bulunan hüküm esas alınmıştır. Günümüzde mevcut ticari ilişkilerde çoğu zaman sözleşmeler, tek taraflı olarak hazırlanmakta ve tartışmaya açılmadan imzalanmaktadır. Sözleşmelerin müzakere edilmeksizin imzalanması sebebiyle finansman kuruluşuna göre güçsüz konumda bulunan tüketicinin özel olarak korunmasını sağlamak amacıyla tüketicinin korunması mevzuatı oluşturulmuştur. Çalışmamız kapsamında mesafeli kurulan tüketici kredisi sözleşmeleri ve mevzuat kapsamında tüketicilerin korunması kavramı çerçevesinde yer bulan bilgilendirme yükümlülüğü irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
Consumer loans are loans given to provide financing to consumers who does not have sufficient purchasing power by economically stronger institutions due to the current economic system. In our legislation, consumer loan agreement is described as“… the contract, whereby a creditor grants or undertakes to grant credit to the consumer in return for interest or a similar benefit, as a loan or other similar financing.”under article 22 / paragraph 1 of Consumer Protection Law numbered 6502. While making consumer legislation in Turkey, the provision in Article 3 (c) of Directive 2008/48/EC of the European Parliament and of the Council of 23 April 2008 on credit agreements for consumers is taken as basis. Today, in current commercial relations, agreements are often prepared unilaterally and signed without any discussion. Due to the signing of the agreements without negotiation, consumer protection legislation has been created in order to ensure the special protection of the consumer who is in a weak position comparing to the financial institution. In our study, the information obligation will be analyzed within the scope of distance consumer loan agreements and the related legislation.