Evde bakım yardımından yararlanan engelli yakınlarının kullanmış oldukları farklı savunma mekanizmalarının psikolojik sağlamlıkla ilişkisi
The relationship of different defense mechanisms used by the disabled relatives receiving home care and psychological stability
  1. Tez No: 667175
  2. Yazar: OKAN SADIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL TOPKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Savunma mekanizmaları, Psikolojik sağlamlık, Engelli evde bakım, Defense Mechanisms, Resilience, Home care for the disabled
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın amacı evde bakım yardımından faydalanan engelli yakınlarının kullanmış oldukları farklı savunma mekanizmalarının psikolojik sağlamlıkla ilişkisinin araştırılmasıdır. Bu çalışma korelasyonel desenli bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Samsun ili Havza ve Vezirköprü ilçelerinde yaşan 18 ile 70 yaş arasında değişmekte olan evde bakım yardımından faydalanan 654 katılımcı oluşturmuştur. Katılımcıların seçiminde ihtimale dayalı olmayan uygun örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu, Savunma Biçimleri Testi (SBT-40) ve Yetişkin Psikolojik Sağlamlık Ölçeği ile elde edilmiştir. Tüm istatistiksel analizler IBM SPSS 23 programında gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi için bağımsız örneklemler için t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Tukey HSD testi, Pearson korelasyon analizi ve çoklu regresyon kullanılmıştır. Araştırma sonucunda psikolojik sağlamlık cinsiyet, medeni durum, ekonomik durum ile ilişkili olmadığı, yaş ve eğitim durumu değişkenleri ile ilişkili olduğu görülmüştür. Psikolojik sağlamlık puanları olgun savunma biçimlerinin pozitif anlamlı bir yordayıcısıyken nevrotik savunma biçimleri ve olgun olmayan savunma biçimlerinin anlamlı bir yordayıcısı değildir. Elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between psychological resilience and the different defense mechanisms used by the relatives of the disabled who benefit from home care assistance. This study is a research with correlational design. The study group of the study consisted of 654 participants who live in Samsun province Havza and Vezirköprü districts, who are between 18 and 70 years old, benefiting from home care assistance. An appropriate non-probabilistic sampling method was used in the selection of the participants. The data of the study were obtained by personal information form, Defense Styles Test (SBT-40) and Adult Psychological Resilience Scale. All statistical analyzes were carried out in IBM SPSS 23 program. Independent samples t-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey HSD test, Pearson correlation analysis and multiple regression were used to analyze the data. As a result of the study, it was seen that psychological resilience was not related to gender, marital status, economic status, but was associated with age and educational status variables. While psychological resilience scores were a positive predictor of mature defense styles it is not a significant predictor of neurotic defense styles and immature defense styles. The obtained findings were discussed and interpreted in the light of the relevant literature.