An investigation of a Clockwork Orange by Anthony Burgess and a Space Odssey: 2001 by Stanley Kubrick through postmodernism
Anthony Burgess'in Otomatik Portakal'ı ve Stanley Kubrick'in 2001: Bir Uzay Macerası'nda postmodernizmin incelenmesi
- Tez No: 667185
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR EMİNE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, kuşkuculuk, öz-bilinç, bireysellik, evrim, Postmodernism, scepticism, self-consciousness, individuality, evolution
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Stanley Kubrick'in Otomatik Portakal ve 2001: Bir Uzay Macerası filmleri, sinema tarihinde postmodernizmin örnekleri olmuştur. 2001: Bir Uzay Macerası insan zihninin ve kapasitesinin evriminde tarihin rolünü yansıtarak, Anthony Burgess'in çığır açan romanından uyarlanan Otomatik Portakal filmi de, bireyselliği ve özbilinci vurgulayarak postmodernizmin izlerini taşımaktadırlar. Hem Otomatik Portakal hem de 2001: Bir Uzay Macerası, Kubrick'in otoriteye karşı şüpheciliğiyle harmanlanmış postmodernizmin izlerini taşıyor. Otomatik Portakal, yakın gelecekteki bir distopside hiciv öğesini kullanarak yozlaşmış gençlik kültürünün bir portresini çiziyor. Bu abartılı şiddet gösterisinde, kahramanı genç Alex ve arkadaşları kötü olmayı seçiyor ve okuyucu, acımasız tecavüzden kundaklamaya, hırsızlığa türlü şiddetle karşı karşıya kalır. Alex, Eyaletin Islah Tedavisi'nin (Ludovico Tekniği) kurbanı olmuştur. Beyni yıkanarak şartlandırılan Alex özgür iradesinden yoksun bırakılmıştır. En sevdiği besteci olan Beethoven dinlerken şiddet izlettirilen Alex, artık her şiddet isteği ile birlikte mide bulantısı hisseder. Kubrick, bu kara mizahı kendi sinematografik diliyle mükemmel bir şekilde anlatır. Birey ve toplum arasındaki çatışmayı vurgulayan edebi eser, kişinin seçme özgürlüğü ve bireysellik kavramı üzerine önemli bir tartışma başlatır. Postmodern bir film uyarlaması olan 2001: Bir uzay Macerası'nda Kubrick, insanlığın erken çağlardan başlayıp Jüpiter görevine kadar uzanan yolculuğunu anlatıyor: İnsanın kullandığı aletler ve makineler değişse de, insanın daha iyiye yönelik arayışı, bilgi ve güç tutkusu aynı kalır. Seküler ve daha medeni bir ütopya umut eden ve Nietzsche'nin Üstünakıl Teorisi'den esinlenen Kubrick, izleyicilere insan zihninin kapasitesini vurgulayan ve postmodern öz bilinç kavramını besleyen tarihsel bir yolculuk sunuyor.
Özet (Çeviri)
A Clockwork Orange and 2001: A Space Odyssey films by Stanley Kubrick have been the examples of postmodernism in the history of cinema. The film adaptation of A Clockwork Orange from the groundbreaking novel by Anthony Burgess and 2001: A Space Odyssey both bears the traces of postmodernism by highlighting individuality and self-consciousness, by reflecting the role of history in the evolution of human mind and capacity. Both A Clockwork Orange and 2001: A Space Odyssey bear the traces of postmodernism blended with Kubrick's scepticism against the authority. In a near future dystopia, A Clockwork Orange draws a portrait of a corrupted youth culture by utilizing the black satire. In this exaggerated display of violence, the protagonist teenager Alex, and his droogs choose to be evil and the reader encounters a violence ranging from vicious rape to robbing. After becoming a victim of the state's Reclamation Treatment (the Ludovico Technique), Alex is devoid of free will due to the brainwashing. Having been obliged to watch violence by his favourite composer, Beethoven, Alex feels nausea whenever he thinks of committing violence. Kubrick narrates this black parody with his own cinematographic language perfectly. The literary work launches an important debate about the freedom of choice and individuality highlighting the clash between the individual and society. In a postmodern film adaptation Kubrick narrates the long journey of humanity starting from the early ages to the Jupiter mission in 2001: A Space Odyssey. Even though the tools and machines man uses alter, human's quest for the better, the passion for knowledge and power stays the same. Inspired by Nietzschean Overman Theory, Kubrick presents a historical odyssey to the viewer by highlighting the capacity of human mind and fostering the postmodern self-consciousness with the hope for a more secular and civilized utopia.