Bir Kuşak Bir Yol projesinin Türkiye lojistiğine olası etkileri ve entegrasyonu
Effects of One Belt One Road project possible Turkey's logistics and integration
- Tez No: 667186
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL CEM AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Bir Kuşak Bir Yol, Modern İpek Yolu, Orta Koridor, Demiryolu Lojistiği, One Belt One Road, Modern Silk Road, Middle Corridor, Railway Logistics
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Üretim merkezi olarak bilinen Çin, ticari boyutunu genişletmek ve Avrupa ile arasında ekonomik gelişmeyi amaçlamıştır. Ticari olarak atılımlarıyla birlikte, üretim ve ulaştırma faktörlerini yeni teknolojilerle geliştirmeyi başarmıştır. Ticaret geçmişinin tozlu sayfalarında yer alan“İpek Yolu”ticaret yolunu tekrardan canlandırarak, Avrupa pazarına ulaşmak istemiş ve çalışmalarına 2013 yılında başlamıştır.“Bir Kuşak Bir Yol”projesi olarak belirlenen proje, Türkiye için büyük umut taşımaktadır. Türkiye'nin coğrafi ve stratejik konumu hem lojistik hem de ekonomik fırsatlar doğurmuştur. Türkiye, projede“Orta Koridor”olarak adlandırılmış ve lojistik yatırımların yapılmasına teşvikler sağlamıştır. Proje, demiryollarının etkin kullanımı ve intermodal taşımacılığın gelişmesine olanak sağlamıştır. Türkiye, Avrupa'ya ulaşımda köprü özelliğinden dolayı demiryolu yatırımları yapmıştır. Türkiye ilk olarak Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattına yatırım yapmış ve Kafkasya bölgesinden gelen trenlerin ülkeye girişini sağlamıştır. İlerleyen süreçlerde ise makro yatırım olarak bilinen Marmaray'ı da bünyesine katmıştır. Böylelikle, Kars-Edirne arası demiryolu ağını başarıyla tamamlamıştır. Proje ile; Çin'den kalkan trenler Türkmenistan, Bakü, Tiflis, Kars ve Marmaray'ı takip ederek Avrupa pazarına ulaşmaktadır. Türkiye, kara ve deniz lojistiğindeki konumunda başarısına devam ederken, demiryolu lojistiğinde intermodal taşımacılıkta adımlar atmış ve projenin demiryolu ağında“alternatif”güzergâh olarak belirlenmiştir. Çalışmanın ilk bölümü, İpek Yolu'nun tarihsel gelişimi ve proje hakkında bilgileri içermektedir. İpek yolunda yaşanılan alışverişin getirileri ve milletlerarası ilişkilerden bahsedilmiştir. İkinci bölümünde ise Çin Halk Cumhuriyetinin ekonomik tarihine ve tarihsel gelişimde yaşanılan reformların getirileri üzerinde durulmuştur. Ayrıca Çin, ABD, Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki ilişkilerinden de bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde ise Türkiye'nin, projedeki lojistik çalışmaları analiz edilmiştir ve demiryolu taşımacılığındaki rolü vurgulanmıştır. Avrupa'ya ulaştırma hususunda alternatif konum özelliğini ekonomik ve lojistik alanda verimli kullanılması için öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Known as the center of production, China aimed to expand commercial size and develop economic relations with Europe. Also it has managed to develop production and transportation factors with new technologies. As known in the history,“Silkroad”is the oldest trade route. China has wanted using this route and has wanted reaching to European markets. So, it has studied this way in 2013 and has started“One Belt One Road”project. This project has occurred opportunities for Turkey. Because, Turkey's geographical and strategic location are appropriate. Turkey has been name“Middle Corridor”in the project. Project has provided to using more railway and intermodal transportations. Turkey is bridge European and Asia. So, it has invested railway transportation and invested Baku-Tbilisi-Kars line. When the train arrived from the Caucasus region is connected with Turkey on BTK line. In later times, as known macro investment Marmaray project has opened. Thus, it has ensured between Kars-Edirne railway transportation. With the project, when train comes to from China, it follows Turkmenistan, Baku, Tbilisi, Kars and Marmaray. Afterthan, it reaches to European markets. Turkey also known alternative route in railway transportation. This study first part included historical development of Silk Road and project data. It has made mention of trade return in Silk Road and international relationship. In the second part included historical of People's Republic of China's economy and economic reform. Also it has included USA, European Union and Turkey relationship. In the third part has included analyze Turkey's logistic operations. Also, it recommendations were presented for Turkey's logistic operation and economy.