Ece Ayhan'ın 'Bütün Yort Savul'lar!' adlı eserinde kelime grupları
Word groups in Ece Ayhan's 'Bütün Yort Savul'lar!'
- Tez No: 667187
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SILA GEN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ece Ayhan, Bütün Yort Savul'lar, word groups, grammar, syntax
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Dil insanlar arasında çeşitli yollarla iletişimi sağlayan araçtır. Söz dizimi çalışmaları dilin anlaşılmasına ve dilin zenginliklerinin ortaya konulmasına katkı sağlamaktadır. Kelime grupları, tek kelimeyle anlatamadığımız durum ve olayları, çeşitli kurallarla yan yana gelen kelimeler aracılığı ile anlatmaya yarayan yargısız dil birlikleridir. Ece Ayhan, mevcut dil yapısını bozarak oluşturduğu kendine has bir şiir diline sahiptir. Ece Ayhan'ın şiirlerinin kelime grupları bakımından incelenmesi, şairin dilinin ve üslubunun anlaşılması bakımından önemlidir. Bu çalışmada Ece Ayhan'ın bütün şiirlerini içinde barındıran Bütün Yort Savul'lar! adlı eseri kelime grupları bakımından incelenmektedir. Çalışma giriş, inceleme, sonuç ve kaynakça olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin amacı, konusu ve önemiyle ilgili bilgiler verildi. Ece Ayhan'ın hayatı ve eserlerine kısaca değinildi. Çeşitli araştırmacıların görüşlerinden faydalanılarak kelime grubu tanımlandı. Kelime grupları tek tek, örneklerle desteklenerek tanımlandı. İlgili eserdeki 180 şiirde, isim tamlaması, sıfat tamlaması, edat grubu, birleşik fiil grubu, birleşik isim grubu, bağlama grubu, tekrar grubu, isim-fiil grubu, sıfat-fiil grubu, zarf-fiil grubu, isnat grubu, unvan grubu, ünlem grubu, kısaltma grubu, bulunma grubu, çıkma grubu, yönelme grubu, yükleme grubu, tamlayan grubu, araç grubu ve sayı grubu arandı. İkinci bölümde tespit edilen kelime grupları inceleme başlığı ile aktarıldı. Bu bölümde şiirlerin bütünlüğünün bozulmaması ve kelime gruplarının yerinin tespit edilmesinin kolaylaşması amacı ile, kitapta yer alan her şiire sırası ile yer verilip, ardından şiirde tespit edilen kelime grupları sunuldu. Üçüncü bölümde tespit edilen kelime grupları kullanım sıklıklarına göre sayısal veriler ve çizelge ile desteklenerek sunuldu. Kaynakça bölümünde ise tez çalışmasında yararlanılan kaynaklar yer aldı. Bu çalışma ile Türkçenin zenginliklerini ortaya koyan çalışmalara bir yenisini eklemek ve dil bilgisi çalışmalarına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Anahtar Kelime: Ece Ayhan, Bütün Yort Savul'lar!, kelime grupları, dil bilgisi, söz dizimi
Özet (Çeviri)
Language is a tool of communication between people in various ways. Studies of syntax contribute to the understanding and revealing the richness of language. Word groups are language units without judgement that serve to describe situations and events that we can not describe in a single word, through words that come together with various rules. Ece Ayhan has a unique poetry language that he created by disrupting the existing language structure. Examining of Ece Ayhan's poems in terms of word groups is important to understanding the language and style of the poet. In this study, Ece Ayhan's work named Bütün Yort Savul'lar!, which includes all of his poems, is examined in terms of word groups. The study consists of four parts that are introduction, analysis, conclusion and bibliography. In the introduction section, information about the purpose, subject and importance of the thesis was given. Ece Ayhan's life and his works were briefly mentioned. The word group was defined by taking advantage of the opinions of various researchers. Word groups were defined one by one, supported by examples. In 180 poems in the related work, possessive construction, adjectival construction , postposition group, compound verb group, compound noun group, conjunction group, repetition group, deverbal noun group, participle group, gerund group, imputation group, apposition group, interjection group, abbreviation group, locative group, ablative group, dative group, accusative group, genitive group, instrumental group and numeral group were searched. The word groups identified in the second section were conveyed with the review title. In this section, in the aim of ensuring that the integrity of the poems is not disrupted and that it is easier to locate the word groups, each poem in the book was included in its own order and then the word groups detected in the relevant poem were presented. The word groups obtained in the third section were presented by numerical data and chart support, according to their frequency of occurence. In the bibliography section, the sources used in the thesis were included. With this study, it is carried out to add a new one to the studies revealing the riches of Turkish and to contribute to grammar studies.