Ece Ayhan'ın şiirlerinde üslup
The style of Ece Ayhan's poems
- Tez No: 529654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAHAP BULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir, Modern Türk Şiiri, İkinci Yeni Şiiri, Ece Ayhan, Üslup, Poetry, Modern Turkish Poetry, Second New Poetry, Ece Ayhan, Style
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 211
Özet
İkinci Yeni şiirinin en aykırı şairi olarak bilinen Ece Ayhan, öteki İkinci Yeni şairleri ölçünlü dilin kural ve kalıplarının dışına çıkarak kendine özgü, orijinal bir üslûp oluşturmaya çalışmıştır. İkinci Yeni'nin en özgün şairlerinden biri olan Ece Ayhan, standart dilin kullanımının bütünüyle dışına çıkmaya çalışır. Dilde bilinen birçok kuralı yıkar. Şiirlerinde hem biçimsel hem de anlamsal sapmalara yer verir. Bu sapmalardan dolayı onun şiirlerini herkesin anlaması mümkün değildir. Zaten kendisi de okuru önemsemediğini söylemiştir. Aslında onun şiirleri ilk bakışta manasız sözcüklerle dolu gibi görünse de şiirin derinliklerine girildiğinde bunun böyle olmadığı anlaşılır. Onun şiirlerindeki ses, sözcük ve anlam tıpkı bir musiki gibi ahenkli ve uyumludur. Bu durum, Ece Ayhan şiirini ve üslubunu Modern Türk Şiiri dolayısıyla İkinci Yeni Şiirinin tam olarak anlaşılması ve doğru anlatılması için çok önemlidir. Bu çalışmada Ece Ayhan'ın şiirleri, kapsam olarak mikro üslup inceleme yöntemi; muhteva olarak tasvirî üslup inceleme yöntemi ile ele alınmış, söz konusu şiirler dil, muhteva, sanat ve sapmalar olmak üzere dört farklı açıdan incelenmiştir. Bu amaçla şairin“Bütün Yort Savullar”adlı eserinde yer alan şiirlerinde her bölümden kısa, orta ve uzun düzeyde olmak üzere üçer şiir olmak üzere toplam yirmi beş şiiri rastgele seçilmiştir. Söz konusu şiirler öncelikle ses, kelime, kelime grubu ve cümle boyutuyla daha sonra da muhteva, sanat ve sapmalar olmak üzere dört farklı açıdan incelenmiş ve şairin farklı zamanlarda yazılmış, rastgele seçilen şiirleri dil, sanat, muhteva bakımından en ince ayrıntısına kadar ele alınarak şairin üslubuna ulaşılmaya çalışılmıştır. Böylece son yıllarda ilgi odağı olan İkinci Yeni Şiiri'nin önemli şairlerinden Ece Ayhan'ı tanıma, tanıtma ve şiirini anlamaya ve aynı zamanda İkinci Yeni Şiiri'nin üslubunu belirleme çalışmalarına katkıda bulunulmuş ve bu alanda yapılacak yeni bilimsel çalışmalara kaynaklık etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ece Ayhan, known as the most controversial poet of Second New Poetry, tried to create a unique original style out of the rules and patterns of the moderate tongues of the other Second New poets. Ece Ayhan, one of the most unique poets of Second New, tries to go beyond the use of standard language. It breaks many known rules on the ground. In poetry, both formal and semantic deviations are included. Because of these deviations, it is not possible for everyone to understand his poems. He said he did not care about the reader anyway. In fact, his poems seem to be full of meaningless words at first glance, but when it comes to the depths of poetry, it seems that this is not the case. The voice, word and meaning in his poems are harmonious, just like a music. For this reason, Ece Ayhan's poem and style is very important for the complete understanding and correct explanation of the Second New Poem and also the modern Turkish poetry. In this study, Ece Ayhan's poems were analyzed with micro style analysis method; the content was examined in four different perspectives as language, content, art and deviations by taking a descriptive style examination method. For this purpose, a total twenty-five poems consisted of three poems in short, medium and long levels were randomly selected from the poet's work named“Bütün Yort Savul'lar. These poems were first examined in four dimensions: voice, word, word group and sentence, then content, art and deviations. Later on, the poet's style is tried to be discovered by making detailed examinations of randomly-selected poems written at different times in terms of language, art and content. Thus, this study has contributed to the efforts to recognize, introduce, understand Ece Ayhan, one of the most important poets of Second New Poetry which has become a center of interest in recent years, and at the same time to determine the style of ”Second New Poetry" and to provide an appropriate sources for new scientific works.