Eskişehir'de doğal yayılış gösteren bazı Fumana taksonları üzerinde biyosistematik çalışmalar
Biosystematic studies on some Fumana taxa with natural distrubition in Eskişehir
- Tez No: 667209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ARDIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Morfoloji, Botany, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Fumana, Morfoloji, Biyosistematik, Sistematik, Palinoloji, Fumana, Morphology, Biosystematic, Systematic, Palynology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Eskişehir ve çevresinde doğal yayılış gösteren Fumana aciphylla, F. laevis, F. procumbens, F. thymifolia ve F. paphlagonica taksonları biyosistematik açıdan incelenmiştir. Cistaceae familyasının önemli cinslerinden birisi olan Fumana çok yıllık çalı formlu ve kurakçıl bitki taksonlarını bünyesinde barındırmaktadır. Bu cins taksonlarının en ayırt edici özellikleri odunsu kök ve gövdesi, içe kıvrık alternat gövde yaprakları ve sarı renkli 5 loblu petalleridir. Çiçeklenme bahar aylarında başlayıp, vejetasyon dönemi yaz sonuna kadar sürmektedir. Genelde sıcak ve kurak iklimlere olan yüksek adaptasyonu ile bilinen Fumana taksonları özellikle Akdeniz ikliminin hâkim olduğu bölgelerde yetişmekle birlikte daha sıcak ve daha soğuk iklimlere uyum sağlayabilmiş taksonların varlığı da bilinmektedir. Eskişehir ve çevresinde yayılış gösterdiği bilinen 1'i endemik (F. paphlagonica) 5 Fumana (F. aciphylla, F. laevis, F. procumbens, F. thymifolia) taksonu morfo-anatomik ve palinolojik açıdan karşılaştırmalı olarak ilk kez bu çalışmada incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı Eskişehir'de doğal yayılış gösteren Fumana taksonlarının taksonomik, anatomik ve palinomorfolojik özelliklerini karşılaştırmalı olarak ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, Fumana aciphylla, F. laevis, F. procumbens, F. thymifolia and F. paphlagonica taxa, which show natural distribution in Eskişehir and its surroundings, were examined in terms of biosystems. Fumana, one of the important genera of the Cistaceae family, includes perennial bush-shaped and xerophyte plant taxa. The most distinguishing features of this genus are its woody stem and stem, inverted alternate stem leaves and yellow 5-lobed petals. Flowering starts in spring and vegetation period continues until the end of summer. Fumana taxa, which are generally known for their high adaptation to hot and arid climates, are grown especially in regions where the Mediterranean climate is dominant, but it is also known that taxa have adapted to warmer and colder climates. 5 Fumana (F. aciphylla, F. laevis, F. procumbens, F. thymifolia) taxon, 1 of which is endemic (F. paphlagonica), which is known to spread in Eskişehir and its surroundings, was examined for the first time in this study in a comparative morpho-anatomical and palynological perspective. The aim of this study is to comparatively reveal the taxonomic, anatomical and palynomorphological features of Fumana taxa, which show natural distribution in Eskişehir.