Akdeniz Üniversitesi Hastanesinde çalışan araştırma görevlilerinin covid-19 pandemisinde tükenmişlik düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of burnout levels of research assistants working at Akdeniz University Hospital in the covid-19 pandemic
  1. Tez No: 667208
  2. Yazar: ERSİN KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELAHAT AKDENİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Asistan Hekim, Pandemi, Burnout, Resident Physician, Pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Hekimlik gibi insanlarla yüz yüze ilişkinin yoğun olduğu mesleklerde tükenmişlik sık görülmektedir. Hekimler hem tükenme hem de ruh sağlığı açısından ciddi bir risk altındadır. Pandeminin özellikle ön saflarda çalışan asistan hekimlerde tükenmişliği artıracağı düşünülmektedir. Çalışmamızın amacı, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çalışan araştırma görevlilerinde COVİD-19 pandemisi sırasında tükenmişlik düzeylerini ve bunu etkileyen faktörleri belirlemektir. Materyal ve Metot: Kesitsel tipte planlanan çalışmanın evrenini Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören araştırma görevlileri oluşturmuştur. Araştırma kapsamında, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Dahili ve Cerrahi Tıp Bölümlerinde yer alan Anabilim Dallarında uzmanlık eğitimi gören asistan hekimlerden toplam 306 asistan hekime ulaşılmıştır. Veriler, 01.06.2020 – 01.07.2020 tarihleri arasındaki 1 aylık sürede araştırmaya katılmaya gönüllü olan hekimlere yüz yüze anket görüşmesi uygulanarak toplanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan 306 asistan hekimin Maslach Tükenmişlik Ölçeği duygusal tükenme ortalama puanları 16,20±6,07; duyarsızlaşma ortalama puanları 7,16±3,34 ve kişisel başarı ortalama puanları 20,04±3,54'tür. Erkek hekimlerin kişisel başarı puanının kadın hekimlerden daha yüksek olduğu; çocuğu olan hekimlerin duyarsızlaşma puanının çocuğu olmayanlara göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Dahili bilimlerde uzmanlık eğitimi alan hekimlerin duyarsızlaşma puanı cerrahi bilimlerde uzmanlık eğitimi alan hekimlere göre daha yüksektir. Sonuç: Asistan hekimlerde duygusal tükenme açısından düşük düzey, duyarsızlaşma açısından orta düzey ve kişisel başarı açısından yüksek düzey tükenmişlik saptanmıştır. Asistan hekimlerin çalışma şartlarının düzenlenmesi, gelir durumlarında iyileştirmeler yapılması ve görev dağılımlarının eşit olması gibi önlemlerin alınmasının, tükenmişlik sendromunun önlenmesinde olumlu etki edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Burnout is common in professions where face-to-face intense relationships with people, such as physician. Physicians are at a serious risk in terms of both burnout and mental health. It is thought that the pandemic will increase burnout, especially among resident physicians that working in the front line. The aim of our study is to determine the burnout levels and the factors affecting this during the COVİD-19 pandemic in research assistants working at Akdeniz University Hospital. Material and Method: The universe of this study, which is planned in cross-sectional type, was composed of research assistants studying at Akdeniz University Faculty of Medicine. Within the scope of the research, a total of 306 resident physicians who are studying specialty in the Departments of Internal and Surgical Medicine Departments participated in this study. The data were collected by applying face-to-face questionnaires to physicians who volunteered to participate in the study in the 1-month period between 01.06.2020 - 01.07.2020. Results: The total of 306 resident physicians participated in this study. Maslach Burnout Inventory emotional exhaustion mean score was 16,20±6,07; the mean score of depersonalization was 7,16±3,34 and the mean score of the personal accomplishment was 20,04±3,54. It was found that the scores of personal accomplishment were higher in male resident physicians compared to those female resident physicians. It was found that depersonalization scores of physicians with children were lower than without children. It was found that the scores of depersonalization were higher in resident physicians who were in the internal branch compared to those who were in the surgical branch. Conclusion: According to the results of our study, a low level of emotional exhaustion, a moderate level of depersonalization and a high level of burnout in terms of personal accomplishment were found in resident physicians. It is thought that taking measures such as regulating the working conditions of resident physicians, making improvements in their income levels and equal distribution of duties will have a positive effect on the prevention of burnout syndrome.