Güç ayrımlı seri-paralel hibrit motor sisteminin kontrol algoritmasının modellenmesi
Control algorithm modeling of power split series-parallel hybrid engine system
- Tez No: 667211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Uçak Mühendisliği, Aeronautical Engineering, Mechanical Engineering, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Seri, paralel, hibrit, Simulink, kontrol, güç ayrım cihazı, Series, parallel, hybrid, Simulink, control, powersplitdevice
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Termodinamik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu tezde bir içten yanmalı motor bir de elektrik motorundan oluşan, güç ayrım cihazlı seriparalel hibrit motor sisteminin kontrol algoritması modellenmiştir. Modelleme MATLAB/Simulink platformunda yapılmıştır. Bu ortamın seçilme sebebi çeşitli kontrol kütüphanelerini halihazırda içermesi ve özel kütüphaneleri oluşturarak saniye bazında simulasyon yapılabilmesidir. Kontrol algoritması tasarlanırken batarya şarj durumunun belirli değerler arasında kalması amaçlanmıştır. Bu sayede hem batarya sürekli optimum bölgelerde tutulmuş hem de yüksek menzil elde edilmiştir. Kontrol algoritması dünyada yaygın olarak kabul edilmiş farklı sürüş çevrimlerinde analiz edilmiştir. Farklı sürüş çevrimleri objektif kıyas ve kontrolcü performansını incelemek için uygundur. Analizler sonucunda kontrolcünün sağlamlığı, batarya şarj durumunun tüm sürüş çevrimlerinde istenilen bölgede kaldığı gösterilerek kanıtlanmıştır. Bu çalışma gelecekteki çalışmalar ve kontrolcü algoritmaları için de yol göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the control algorithm of the serialparallel hybrid engine system with powersplitdevice consisting of an internal combustion engine and an electric motor is modeled. Modeling was done on MATLAB/Simulink platform. This environment was chosen because of the various builtin control libraries it offers and the option to simulate on a time basis with custom libraries. While designing the control algorithm, it is aimed to keep the battery stateofcharge level between certain values. Doing so, the battery is always kept in the optimum working regions and high range was obtained. The control algorithm was analyzed in different driving cycles that are widely accepted in the world. Different drive cycles are suitable for comparing objectively and to examine controller performance. As a result of the analysis, the robustness of the controller is shown by showing that the battery stateofcharge level remains in the desired working regions in all driving cycles. This study also provides guidance for future studies and controller algorithms.