İstanbul'daki Arap eğitim kurumlarında öğretmen ve yöneticiler açısından eğitim ortamının yeterliğinin değerlendirilmesi: Bir ölçek geçerlik güvenirlik çalışması
Assessment of the efficiency of the educational environment in terms of teachers and managers working in Arab educational institutions in Istanbul: A scale validity reliability study
  1. Tez No: 667244
  2. Yazar: JEHAD ALOWYD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİYE TÜLİN İRGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim ortamı, Yönetici, Öğretmen, Yabancı eğitim kurumu, Educational enviroment, Administrative, Teacher, Foreign educational institution
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Eğitim ortamı tüm eğitim faaliyetlerinin önemli bir parçasını oluşturan her türlü fiziksel ortamdır. Fiziksel ortamın yeterliliği ise, öğrenmenin temel unsurudur ve öğrenme performansına katkıda bulunur. Bu çalışmanın amacı, İstanbul'da faaliyet gösteren Arap okullarında, eğitim ortamının öğretmenler ve yöneticilerin demografik faktörleri açısından değerlendirilmesidir. Diğer yandan, eğitimin ortamının yeterliliğinde hangi faktörlerin etkili olduğu ortaya konulmaya çalışılacaktır. Bu amaçla, tarafımızca 31 maddeden ve 4 alt boyuttan oluşan bir eğitim ortamı değerlendirme ölçeği geliştirilerek, geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılarak literatüre sunulmuştur. Toplam 181 katılımcının %57,5'inin eğitim ortamını yeterli buldukları, %35,4'ünün eğitim ortamını kısmen yeterli bulduğu ve %7,2'nin eğitim ortamını yeterli bulmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Grup farklılığı analizlerinde, sınıf ortamı, bina koşulları, donanım ve ilişkiler için cinsiyet, yaş, mesleki kıdem, branş görevi, okuldaki görev süresi, okuldaki eğitimin yeterlilik durumu açısından anlamlı farklılık görülmüştür. Buna karşılık eğitim düzeyi ve çalışılan görev açısından anlamlı farklılık yoktur. Korelasyon analizi sonucunda, eğitim ortamını belirleyen alt boyutların birbiriyle doğrusal pozitif yönde anlamlı ilişkili olduğu belirlenmiştir. Lojistik regresyon analizi sonucunda, eğitim ortamının yeterliliği üzerinde sırasıyla sınıf ortamı, bina koşulları, donanım ve ilişkiler boyutu etkilidir. Yapılacak iyileştirme çalışmalarında, sınıf ortamının ilk sırada, bina koşullarının ikinci sırada, donanım üçüncü ve ilişkilerin son sırada düzenlenmesi gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The educational environment is any physical environment that constitutes an important part of all educational activities. The adequacy of the physical environment is the main element of learning and contributes to learning performance. The aim of this study is to evaluate the educational environment in terms of the demographic factors of teachers and administrators in Arab schools operating in Istanbul. On the other hand, it will be tried to reveal which factors are effective in the adequacy of the educational environment. For this purpose, an educational environment assessment scale consisting of 31 items and 4 sub-dimensions was developed by us, and validity and reliability studies were conducted and presented to the literature. It was concluded that 57.5% of a total of 181 participants found the educational environment sufficient, 35.4% found the educational environment partially sufficient and 7.2% did not find the educational environment sufficient. In the analysis of group differences, a significant difference was observed for classroom environment, building conditions, equipment and relationships in terms of gender, age, professional seniority, branch position, tenure at school, and qualification of education at school. On the other hand, there is no significant difference in terms of education level and the task worked. As a result of the correlation analysis, it was determined that the sub-dimensions determining the educational environment were positively and linearly correlated with each other. As a result of the logistic regression analysis, it was determined that the classroom environment, building conditions, equipment and relationships dimension are effective on the adequacy of the educational environment, respectively.