Okul müdürlerinin kişisel gelişim konusundaki görüşleri
Views of school managers on personal development
  1. Tez No: 667289
  2. Yazar: CANER SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PÜREN AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul müdürü, kişisel gelişim, aile boyutunda kişisel gelişim, mesleki boyutta gelişim, sosyal sorumluluk boyutunda kişisel gelişim, School principal, personal development, family dimension of personal development, professional development, personal development in social responsibility
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Bu araştırmada okul müdürlerinin kişisel gelişime ilişkin görüşlerinin ve eğilimlerinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında kişisel gelişim kavramının toplumsal boyutu ele alınmıştır. Bu bağlamda kişisel gelişimin aile boyutuna, mesleki boyutuna ve sosyal sorumluluk boyutuna ilişkin okul müdürlerinin görüşlerinin ve eğilimlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmış olup, araştırmanının çalışma grubunu 2019-2020 eğitim öğretim yılında Tekirdağ İli, Çerkezköy ilçesinde bulunan devlet ortaokullarında görev yapan 10 okul müdüründen oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiş olup, elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, kişisel gelişimin aile ve mesleki boyutunda okul müdürlerinin büyük çoğunluğu kendilerini yeterli görmekte ve daha iyiye ulaşmak için çaba gösterdiklerini düşünmektedirler. Aynı zamanda okul müdürlerinin hem aile yaşamlarında hem de iş yaşamlarında kendilerini demokratik, yeniliklere ve gelişime açık olarak gördükleri sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan okul müdürleri, mesleki alanlarda fark etmedikleri eksiklerinin olabileceğini, fark ettikleri eksikleri gidermek için çabaladıklarını, daha önce karşılaşmadıkları durumlara ilişkin eksikleri ise tecrübe ettikçe giderdiklerini belirtmişlerdir. Okul müdürlerinin meslekleri ile ilgili hizmet içi eğitimlere katıldıkları, büyük çoğunluğunun bu konuda istekli ve gönüllü oldukları, bunun yanı sıra iş yoğunluğunun hizmet içi eğitimlere katılımı ve eğitimlerin verimini olumsuz etkilediği; okul müdürlerinin bir kısmının iş-aile yaşam dengesini kurmada zorlandıkları tespit edilmiştir. Okul müdürlerinin aynı zamanda yakın çevresine, ülkesine, dünyaya karşı sorumluluk hissettiklerine ve rahatsızlık duydukları sorunların çözümüne yönelik etki alanları düzeyinde çaba gösterdikleri sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, okul müdürlerinin kişisel gelişimlerini sağlamalarına yönelik bütçelerine ek yük getirmeyecek, gelişimlerini destekleyecek, onlara rehberlik edecek imkan ve fırsatlar sunulması, bu konuda özendirici olunması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the views and tendencies of school principals regarding personal development. Within the scope of the research, the social dimension of the concept of personal development was discussed. In this context, it was aimed to determine the views and tendencies of school principals regarding the family dimension, professional dimension and social responsibility dimension of personal development. Phenomenology pattern, one of the qualitative research methods, was used in the study, and the study group of the research consists of 10 school principals working in the state secondary schools in Çerkezköy district of Tekirdağ province in the academic year of 2019-2020. The data of the research were obtained using a semi-structured interview form, and the obtained data were analyzed by descriptive analysis method. According to the results of the research, the majority of school principals consider themselves competent in the family and professional dimensions of personal development and think that they strive to achieve better. At the same time, it was concluded that school principals see themselves as democratic, open to innovation and development, both in their family and business life. School principals who participated in the study stated that they might have deficiencies that they did not notice in professional fields, that they tried to make up the shortcomings they noticed, and that they corrected the shortcomings related to the situations they had not encountered before as they experienced them. School principals attend in-service trainings related to their profession, the vast majority of them are willing and volunteer in this regard, and the workload negatively affects their participation in in-service training and the efficiency of the trainings; It has been determined that some of the school principals have difficulties in establishing the work-family life balance. It was concluded that school principals also feel responsible to their immediate surroundings, their country, and the world, and they strive at the level of influence to solve the problems they feel uncomfortable with. In line with the results obtained, it is recommended that school principals should be provided with opportunities and opportunities that will not add an additional burden to their budgets for their personal development, support their development and guide them, and be encouraged in this regard.