Bazı ileri kademe tritikale hatlarının Bursa ekolojik koşullarında verim ve kalite yönünden araştırılması
Investigation of yield and quality traits of some advanced triticale lines in Bursa ecological conditions
  1. Tez No: 667453
  2. Yazar: KEREM BORU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA AYDOĞAN ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: tritikale, agronomik özellik, kalite, korelasyon, triticale, agronomic characteristic, quality, correlation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışma bazı ileri kademe tritikale hatlarının Bursa ekolojik koşullarında verim ve kalite yönünden araştırılması amacıyla Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2015-2016 ve 2016 -2017 ekim döneminde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada 17 ileri kademe ıslah hattı ile 3 çeşit (Eronga, Nörtingen ve Karma-2000) bitki materyali olarak kullanılmıştır. Çalışmada bitki materyali üzerinde verim özellikleri olarak; bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakçık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, tane verimi değerleri ile kalite özellikleri olarak ise 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, ve protein oranı özellikleri incelenmiştir. Denemeden elde edilen iki yıllık ortalama sonuçlarına göre; genotiplerin bitki boyları 116,90 - 128,55 cm, başak uzunlukları 9,60 - 12,96 cm, başakta başakçık sayısı 23,45 - 28,50 adet, başakta tane sayıları 31,40 - 48,33 adet, başakta tane ağırlıkları 1,54 - 2,33 g, 1000 tane ağırlıkları 36,25 - 49,35 g, hektolitre ağırlıkları 71,50 - 76,86 kg, tane verimleri 437,71- 642,95 kg/ da ve protein oranları ise % 12,51 - 14,11 arasındaki değerlerde belirlenmiştir. Korelasyon analizi sonucuna göre tane verimi ile başakta başakçık sayısı (r = 0,308**),1000 tane ağırlığı (r = 0,330**), hektolitre ağırlığı (r = 0,244**) arasında pozitif, protein oranı (r = -0,519**) ile negatif önemli ilişkiler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was carried out at an experimental field at the Field Crops Department of the Faculty of Agriculture at Bursa Uludag University with a randomized complete block design with three replications was used during the 2015-2016 and 2016-2017 growing seasons in order to investigate yield and quality traits of some advanced triticale lines in Bursa ecological conditions. In this study,17 advanced triticale lines and 3 varieties (Eronga, Nörtingen ve Karma-2000) were used as plant material. In the experiment yield characteristics on plant material; plant height, spike lenght, number of spikelets/spike, number of grains/spike and grain weight/spike, and grain yield and quality characteristics as 1000 grain weight, hectoliter weight and protein ratio characteristics were investigated. According to the two-year average results obtained from the trial, means ranged from 116,90 – 128,55 cm for plant height, 9,60 - 12,96 cm for spike length, 23,45 - 28,50 number of spikelets per spike, 31,40 - 48,33 number of seeds per spike, 1,54 - 2,33 g for seed weight per spike, 36,25 - 49,35 g for thousand grain weight, 71,50 - 76,86 kg for hectoliter weight, 437,71 - 642,95 kg/ da for grain yield, % 12,51 - 14,11 for protein content. According to the result of the correlation analysis, statistically and positively significant relation were determined between grain yield and number of spikelets per spike (r = 0,308**),1000 grain weight (r = 0,330 **), hectoliter weight (r = 0,244 **) and significant and negative relationships with protein ratio (r = -0,519 **).