Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanısı almış 11-18 yaş çocuk ve ergenlerde psikolojik sağlamlık ve empati düzeyi ile içselleştirilmiş damgalanmanın ilişkisi
Relationship between psychological resilience and empathy levels with internalized stigma in children and adolescents aged 11 TO 18 WHO have been diagnosed with obsessive compulsive disorder (OCD)
  1. Tez No: 667455
  2. Yazar: KÜBRA İLİCEPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANER MUTLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, İçselleştirilmiş Damgalanma, Psikolojik Sağlamlık, Empati, Obsessive-Compulsive Disorder, Internalized Stigma, Psychological Resilience, Empathy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tanısı olan çocuk ve ergenlerde içselleştirilmiş damgalanma varlığının değerlendirilmesi, empati ve psikolojik sağlamlığın içselleştirilmiş damgalanma üzerine etkisinin incelenmesi ve bu değişkenlerin kontrol grubu ile karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 11-18 yaş arasında, OKB tanısı konulan, klinik olarak normal zeka düzeyine sahip 70 çocuk ve ergen ile daha önce psikiyatrik başvurusu olmayan, tipik gelişim gösteren 68 çocuk ve ergen dahil edilmiştir. Genel bilgiler araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan sosyodemografik ve klinik veri formuyla hastadan ve ailesinden alınmıştır. Çalışmaya alınan tüm katılımcıların psikiyatrik muayenesi çalışmaya katılan çocuk psikiyatristi tarafından yapılmış, Okul Çağı Çocuklarıiçin Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi –Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli–DSM-5 Türkçe Uyarlaması (ÇDŞG-ŞY-DSM-5-T) adlı yarı yapılandırılmış görüşmenin tüm modülleri yapılmış, görüşme hem katılımcı hem ebeveyn ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılmayı kabul eden vaka ve kontrol grubundaki tüm katılımcılara Çocuklar ve Ergenler İçin İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği (ÇEİİDÖ), Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ-12), Pozitif ve Negatif Yönelimli Bilişsel, Duyuşsal ve Somatik Empati Ölçeği: Çocuk ve Ergen Sürümü (BDSEÖ) özbildirim şeklinde doldurtulmuştur. Bu çalışmada vaka grubunda yer alan hastalara yine görüşmeci tarafından Çocuklar İçin Yale-Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği (ÇY-BOKÖ) doldurulmuştur. Bulgular: OKB tanılı çocuk ve ergenlerin kontrol grubuna kıyasla daha fazla ÇEİİDÖ Ben ve ÇEİİDÖ Toplam puanlarına sahip olduğu, ÇEİİDÖ İnsanlar puanlarında ise gruplar arasında anlamlı farklılık olmadığı bulunmuştur. Ayrıca OKB tanılı grupta BDSEÖ ve ÇGPSÖ-12 puanlarının daha düşük olduğu saptanmıştır. OKB tanılı grupta ÇGPSÖ-12 ile ÇEİİDÖ İnsanlar ve ÇEİİDÖ Toplam puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı seviyede negatif ilişki olduğu bulunmuştur. Öte yandan OKB tanılı grupta BDSEÖ ve ÇEİİDÖ ölçek puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki olmadığı bulunmuştur. OKB tanılı grupta ÇY-BOKÖ toplam ve alt ölçekleri ile ÇGPSÖ-12, ÇEİİDÖ ve BDSEÖ puanları arasında istatistiksel açıdan anlamlı seviyede ilişki olmadığı bulunmuştur. Çalışmamızda OKB tanılı grupta, depresif bozukluk, sosyal anksiyete bozukluğu (SAB), yaygın anksiyete bozukluğu (YAB) ve özgül fobi gibi ek psikiyatrik tanıların, kontrol grubu katılımcılara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur. Ek ruhsal hastalığı olan OKB ve kontrol grubu katılımcıların, ek ruhsal hastalığı olmayan OKB ve kontrol grubu katılımcılara göre ÇGPSÖ-12 puan ortalamalarının anlamlı seviyede daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca ek ruhsal hastalığı olmayan OKB grubu ile kontrol grubu karşılaştırılmasında ise, BDSEÖ puan ortalamalarının OKB tanılı grupta anlamlı olarak daha düşük olduğu bulunmuştur. Yapılan hiyerarşik regresyon analizinde; OKB tanılı grupta ÇEİİDÖ İnsanlar alt ölçek puanının %15' inin ÇGPSÖ-12 tarafından açıklandığı, bu modele BDSEÖ puanlarının eklenmesiyle açıklayıcılığın %21'e yükseldiği bulunmuş ve her iki aşamada da istatistiksel olarak anlamlı bir yordayıcılık tespit edilmiştir. Kontrol grubunda ise, aynı alt ölçek puanı üzerine ÇGPSÖ-12 ve BDSEÖ' nün istatistiksel açıdan anlamlı bir açıklayıcılığının olmadığı bulunmuştur. Sonuç: Bulgular, kontrol grubuna göre OKB tanılı çocuk ve ergenlerin daha fazla içselleştirilmiş damgalanma düzeyine sahip olduğunu, psikolojik sağlamlık ve empati düzeylerinin ise daha düşük olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bu kişilerde içselleştirilmiş damgalanma ile psikolojik sağlamlık arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda OKB tanılı grupta psikolojik sağlamlık ve empatinin içselleştirilmiş damgalanma ile ilişkisini daha fazla incelemek için uygulanan istatistiksel analizler neticesinde, psikolojik sağlamlık ve empatinin, içselleştirilmiş damgalanma süreci üzerine anlamlı etkileri olan değişkenler olduğu sonucuna varılmıştır. Dolayısıyla OKB tanılı bireylerde içselleştirilmiş damgalanma ile mücadelede psikolojik sağlamlık ve empati potansiyel birer hedef olarak düşünülebilir. Bu konuda çocuk ve ergenlerde daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aims of our study are to evaluate the presence of internalized stigmatization in children and adolescents with a diagnosis of obsessive-compulsive disorder (OCD), to examine the effect of empathy and psychological resilience on internalized stigmatization, and the comparison of these variables with the control group. Materials and Methods: 70 children and adolescents between the ages of 11-18 who were diagnosed with OCD and had clinically normal intelligence participated in our study. Additionally, 68 children and adolescents who had no previous psychiatric application and who showed typical development were included. General information was obtained from the patients and their families with the sociodemographic and clinical data form prepared by the researchers. Psychiatric examinations of all participants included in the study were carried out by the participating child psychiatrist. All modules of the semi-structured interview named Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children-Present and Lifetime Version, DSM-5 Turkish Adaptation (K-SADS-PL-DSM-5-T) were made and the interviews were conducted with both the participants and the parents. The Internalized Stigma Scale for Children and Adolescents (ISSCA), The Child and Youth Resilience Measure (CYRM-12) and The Positive and Negative Oriented Cognitive, Affective and Somatic Empathy Scale (CASES) were filled in as self-report for all participants in the case and control groups who agreed to participate in the study. Also, The Children's Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale (CY-BOCS) was filled by the interviewer for the participants in the case group. Results: It was found that children and adolescents with a diagnosis of OCD had higher ISSCA Self and ISSCA Total scores compared to the control group, and there was no significant difference between the groups in terms of ISSCA Others scores. In addition CASES and CYRM-12 levels were found to be lower in the group with a diagnosis of OCD. It was found that there was a statistically significant negative correlation between CYRM-12 scores and ISSCA Others and ISSCA Total in the group with OCD. That there was no statistically significant relationship between CASES and ISSCA scores in group with OCD. Also that there was no statistically significant relationship between CY-BOCS Total and subscale scores and CYRM-12, ISSCA and CASES scores in cases with a diagnosis of OCD. In our study, additional psychiatric diagnoses such as depressive disorder, social anxiety disorder (SAD), generalized anxiety disorder (GAD), and specific phobia were found to be significantly higher in the group with a diagnosis of OCD compared to the control group participants. It was determined that the OCD and control group participants who have an additional mental illness had significantly lower CYRM-12 score averages than the OCD and control group participants who did not have any additional mental illness. In addition, in the comparison of the OCD group, which does not have any additional mental illness, and the control group, it was found that the mean CASES scores were significantly lower in the OCD group. In the hierarchical regression analysis; It was found that 15% of the ISSCA People subscale score in the OCD group was explained by the CYRM-12, and the explanatory power increased to 21% with the addition of CASES scores to this model, and a statistically significant predictor was found in both stages. In terms of the same subscale scores, CYRM-12 and CASES did not have a statistically significant explanatory effect in the control group. Conclusion: The findings reveal that children and adolescents diagnosed with OCD have higher internalized stigmatization levels, and lower levels of psychological resilience and empathy compared to the control group. In addition, a significant negative relationship was found between internalized stigma and psychological resilience in these individuals. In our study, as a result of the statistical analyzes applied to further examine the relationship between psychological resilience and empathy and internalized stigmatization in the group with OCD, it was concluded that psychological resilience and empathy are variables that have significant effects on the internalized stigmatization process. Therefore, psychological resilience and empathy can be considered as potential targets in combating internalized stigma in individuals with OCD and furtherresearch is needed on this issue with children and adolescents.